Camperland

 In Noorwegen bestaat het aantal weggebruikers voor, pak um beet, 60 a 70% uit campers. Het land is dun bevolkt, zeker in het noorden, dus naast een enkele plaatselijke automobilist, zijn het vooral toeristen die hier rondrijden, waarvan de meesten dus in een camper. Het aantal campers is de laatste jaren enorm toegenomen, en waarschijnlijk wordt het ook een steeds groter probleem voor vele landen. Velen zullen op campings overnachten, maar even zoveel op andere plekken. Wij behoren tot de laatste groep. Op onze telefoon hebben we een fantastische app, waarmee we op de mooiste plekjes komen (park4night). Hier staan ook parkeerplekken en picknick plekken op. Nu staan er op deze plaatsen standaard borden dat het verboden is om te kamperen. We trekken ons niet veel aan van die borden. Het is immers nog geen hoog seizoen en vaak zijn de plekken zover van de bewoonde wereld vandaan dat we niet verwachten dat we weggestuurd worden.

welkom….

Een andere reden dat het waarschijnlijk niet druk is op de wegen is het feit dat ze ronduit slecht zijn. Noorwegen, één van de rijkste landen ter wereld! Je zou het echter niet zeggen als je over de wegen rijdt. De E6, de hoofdweg naar het noorden van het land is ronduit slecht. Regelmatig zitten er scheuren in de weg, loopt de weg erg schuin af, je schommelt in je auto of beter gezegd je zwabbert alle kanten op. Soms is de middenlijn verdwenen, en lijkt de weg een stuk smaller. Noren die van noord naar zuid of vise versa rijden, gaan via Zweden. De wegen zijn daar ongetwijfeld beter, rechter, vlakker en je mag er harder rijden. Hier rijdt je op de hoofdweg tussen de 60 en 80 km per uur. Harder mag niet. Voor ons geen enkel probleem, want harder gaan we ook niet!

In het westen van het land werd veel aan de weg gewerkt. Het zijn natuurlijk ook heel veel kilometers die zo’n land aan wegennet moet onderhouden. In de winters zijn ze bedekt met sneeuw en valt er weinig aan te doen, dus de tijd om ze te herstellen is dan ook kort. De betere wegen en rond de steden, daar moet je vaak toll  betalen. Niets geen poortjes waar je moet betalen. Het gaat allemaal automatisch; camera’s boven de weg en de rekening wordt naar je huis gestuurd. Soms zit je op zo’n betaalde weg voor je het in de gaten hebt. Onze brievenbus in Frankrijk zal in elk geval vele brieven uit Noorwegen kunnen verwachten.

Inmiddels regent het weer de hele dag door, en rijden we dus weer verder noordwaarts. De borden met waarschuwingen voor overstekende elanden, waarvan we er 1 gezien hebben, zijn veranderd in waarschuwingsborden voor rendieren. Soms lopen er ook schapen over de weg, tot plezier van Lotte, die dan zowat met haar neus tegen de voorruit zit. Morgen zullen we naar alle waarschijnlijkheid de poolcirkel passeren, want ook morgen zal het regenen en zullen wij dus verder rijden naar het hoge noorden, op naar de zon, dag en nacht !!

4 gedachten over “Camperland”

  1. los van het gegeven dat de wegen beter zijn in zweden regent het er ook minder. Zweden lig in de “regenschaduw” van de bergen.

  2. Hallo Annemieke en Ton.
    Wat een heerlijk vrij gevoel moet dat zijn. Alles mag en niets hoeft , en wat heeft Lotte een lekker plekkie zo tussen jullie in. Het is een bof kont. Fijne reis nog en tot mails.
    Groetjes uit Noordwijkerhout.

  3. Ben heel benieuwd hoe het was op de poolcirkel… Wij hadden ,,,toen,,,, schitterend weer,, maar op de parkeerplaats bij de poolcirkel lag toch sneeuw,,,en,,, er groeiden geen bomen. ..is dat nog zo? Later komen er weer struiken etc. En weer wat warmer. Jongens,jongens ,, jullie treffen het echt niet hoor met al die regen.. hoe krijg je de natte kleren weer droog?. Liefs uit een nu,,,, veel koeler Holland. P S,,, en die natte hond?. Ruikt zeker ook lekker. . X. X

    1. Hallo Gerda. Ja de poolcirkel is nog steeds kaal hoor, en ook nu lag er nog sneeuw….fotootjes volgen nog! Natte kleren valt wel mee, het regent niet hard, maar wel bijna non stop zachtjes. We komen gewoon niet zoveel buiten in die nattigheid, blijft het ook droog! We gaan nu naar Bodø en varen over naar de Lofoten, dan weer verder noordwaarts. Dure grap, maar ja, nu we er toch zijn!! Over een paar dagen beloven ze weer zon, dus dat hopen we dan maar! Lotte blijft ook gewoon veel binnen, lekker voor de kachel! Geen stinkdier hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *