Letland

Zo ben je in Letland en zo ben je er weer uit. De Baltische staten zijn niet zo groot, en we rijden nu ook niet van oost naar west en verder zigzaggend om elke hoek van het land te zien. De kant van de zee, hier ook west, blijft lonken. In Letland is dat ook het geval.

Uitzicht vanaf de brug Gaujas Nationaal park
Little Devil Grot

De eerste nacht sliepen we in het nationale park; Gaujas, een uurtje ten noord oosten van Riga. Je kon er prachtig wandelen. Helaas voelde Ton zich niet zo fit, had een flinke kou te pakken.

nu toeristen bureau Riga

De volgende dag naar Riga gegaan, en de oude stad ’s middags verkent. Groots, mooie gebouwen, smalle steegjes, vele kerken mooie pleinen en veel, heel veel terrassen, het leek helaas wel 1 groot ‘food festival’. Een levendige stad met een enorme geschiedenis. Alle mooie panden, die de rijkdom uit het verleden laten zien zijn en worden mooi gerestaureerd. We stonden op een soort camper camping aan de overkant van de oude stad, een kwartiertje fietsen. Omdat Ton echt een griep te pakken had, zijn we nog een dag langer in Riga gebleven.

restaurant

Terwijl Ton een dag rust hield ben ik de volgende middag de art nouveau wijk gaan bezoeken. Prachtige panden, ook fraai gerestaureerd. Ook het museum bezocht, wat veel vertelde over de architectuur van de jaren rond 1900, de art deco tijd.

Voor meer foto’s zie de foto en video bladzijde!!

Na 2 dagen stad, de hoogste tijd om weer het platteland op te zoeken. Dat platte land was hier wat glooiender dan in Estland. Ook hier is landbouw afgewisseld met bos. Het ziet er allemaal lieflijk uit. We zijn, in tegenstelling tot ons eerdere plan, niet naar de kust gegaan maar naar een  meer, gelegen bij de plaats Usma. We stonden daar op een camping voor  maar 6€. Een prachtig groot camping terrein, met verschillende hutjes, speelvelden, een paar wat grotere huisjes. Zó stil, 1 tentje stond er en een paar hutjes waren bewoond, verder niets !! Douches waren er niet, alleen droog toiletten, die zie je hier overigens veel, ook bij parkeerplekken.

Bij het meer op de camping

Vandaag dwars door het land richting de kust gereden. een prachtige route, eerst een flink stuk op onverharde weg, door een groot bosgebied. We kwamen nog bijna zonder diesel te staan. Voor het eerst de reserve jerrycan aangesproken, omdat we niet het risico wilden lopen de tank leeg te rijden. Diesel kost hier overigens rond de 95 cent per liter. Dat is nog eens leuk rijden !

Later dwars door het land, mooi glooiend en afwisselend. Heel veel ooievaars gezien en een aantal kraanvogels. Degenen die we elk voorjaar over zagen vliegen in Frankrijk, altijd de eerste tekenen dat de lente in aantocht was! Hier staan ze in het land naar eten te zoeken. Je ziet veel kleinschalige landbouw. Aan de huisjes te zien hebben de boeren het financieel niet al te best, ziet er in vele gevallen armoedig uit. Het is gaan regenen vandaag, en de temperatuur is flink gezakt. We zitten nu aan de kust, ruim 40 km voor de grens met Litouwen. Prachtig kustgebied hier. Terwijl ik dit schrijf komt de zon weer tevoorschijn, zodat we nog even lekker van het strand kunnen gaan genieten!

Uitkijktoren
Aalscholvers

2 gedachten over “Letland”

  1. Leuke dingen… maar wat een haast…. hopelijk is ton weer opgeknapt,,,, maar tis een rot griep, kan zo maar weer terugkomen. Verbazingwekkend hoe snel jullie er doorheen fietsen. Wij hebben ruim 3 maanden daar rondgekeken. De leukste dingen meegemaakt. Ook Polen was voor ons een openbaring. Ben heel benieuwd naar jullie verdere avonturen. Nog Russisch gesproken met de een of andere voorbijganger? . Wij maar een woord onthouden Da. Nog een fijne reis en vertroetel de zieke maar lekker. X X en veel liefs uit den haag.

    1. We hebben niet echt haast, maar willen eind deze maand in NL zijn om het eerste kleinkind te begroeten. En wie weet wordt het wel eerder geboren. We willen Warschau en Berlijn nog bekijken en over 2 weken naar een festival in Duitsland (beetje van de route) Dus nee, geen haast, maar wel een beetje plannen. Prachtige landen de Baltische staten, en ja, we hadden nog veel meer kunnen zien, maar soms zijn we ook een beetje verzadigd met nieuwe indrukken en willen we gewoon alleen maar lekker in de natuur staan. We rijden nu bijna dagelijks korte afstanden. Liefst zouden we een week lang op 1 plek blijven staan, maar daar is dus geen tijd meer voor. Ton is aan de beterende hand, al hoest hij nog wel behoorlijk.
      Liefs van ons xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *