Quinta Arrancada

Het is alweer een maand geleden dat we bij de notaris onze handtekening zette en eigenaars werden van Quinta Arrancada. Dat betekent ook dat we al een maand aan het werk zijn op ons stukje Portugal.

Vanwege de warmte werken we meestal alleen in de ochtend, want ’s middags lopen de temperaturen vaak op tot rond de 35 graden, echt te warm om iets te doen. Het is dan goed toeven in 1 van de hangmatten. De 1 hangt in het dal onder de hazelaar, de andere in het eucalyptus bos. De eerste hangt meer in de schaduw, en bij de andere vang je wat meer wind. En natuurlijk gaan we ook nog regelmatig naar het meer voor een verfrissende duik. Lotte houdt niet van zwemmen, maar als we haar meenemen aan de riem het water in zwemt ze met ons mee. En natuurlijk is het ook verkoelend voor haar. Soms gaat ze aan de rand van het meer in het water liggen of zitten.

Wat hebben we zoal gedaan? Natuurlijk posten we regelmatig berichtjes op Facebook, maar voor degene die dat niet hebben, zetten we onze avonturen en vondsten hier nog even op een rijtje.

Verrassingen zijn er nog regelmatig. Na de vondst van de grote waterput in het dal, hebben we de boel daar flink gesnoeid, en heeft Ton er een kleine moestuin aangelegd. We ontdekten in Fundao een zaak die groente plantjes verkocht, dus staat er nu sla en spitskool in de tuin. We kregen wat peperplantjes mee, gratis, want die zagen er niet meer zo best uit. Ook courgettes, komkommers en bietjes, die Ton heeft voor gezaaid hebben een plekje gekregen in de moestuin.

Walnotenboom

Langs de rand in het dal ontdekten we 3 hazelaars en ook een walnoten boom. Heerlijk!! Doordat veel overwoekerd is door bramen, zien we soms hoog in de bomen druiven hangen. We hebben een fruitplukker gekocht, die bijna 3 meter lang is, dus hopen zo wat hoog fruit te kunnen bemachtigen. De appels zijn inmiddels ook rijp, en dat zijn er zoveel, dat er een sapcentrifuge is aangeschaft en we regelmatig een liter appelsap maken. En natuurlijk zijn er volop bramen. Die om het huisje heen zijn eindelijk allemaal gesnoeid, maar er wachten ons nog veel meer uitdagingen.

Op het terras waar we de tent hebben staan, stonden ook heel veel bramen…..hoppeté de schaar erin, en wat een verrassing na een uurtje knippen; er komt weer een put te voorschijn, met water !! Weliswaar een kleine put, maar toch!  Deze put ligt een paar honderd meter bij de laatst gevonden put vandaan, die in het dal ligt.

Ook het eerste terras is volledig overwoekerd met bramen, zo ook een hele oude vijgenboom en nog 2 olijfbomen. Deze moeten ook nog bevrijd worden. Natuurlijk plukken we de rijpe bramen voor de snoeischaar erin gezet wordt. Het fijne is dat we zo bij alle lekkere, anders onbereikbare, bramen kunnen komen!!  Ook worden delen van het ingenieuze water systeem zichtbaar; diepe geulen, waar vermoedelijk water in zal staan in de wintermaanden, al dan niet verbonden met een put.

Van de week hebben we een opvouwbare caravan gekocht, ja heus, 1 die je helemaal in kan klappen tot formaat vouwwagen. Een mooi onderkomen voor gasten en vrijwilligers in de toekomst. Gekocht van Nederlanders die hier een klein half uurtje rijden vandaan wonen. We hebben gezien hoe het ding afgebroken (opgevouwen) werd, dus aan ons om nu het bouwpakket weer in elkaar te zetten. Een helse klus kan ik je zeggen. Dat was het ook om het ding op het onderste terras te krijgen. De kleine 400 kg die het karretje woog had zo zijn eigen route bedacht naar beneden….er was geen houden aan. Dus het met de auto geprobeerd, die zakte weg in het zand, dus vervolgens nog een middag bezig geweest om die weer uit te graven! Tja, onze Nissan is geen 4 weel drive!

Ook wordt er nog aan de olijfbomen gewerkt. De onderste uitgroei wordt verwijderd, en het veld achter onze truck is al flink opgeschoond. Gemaaid, oud snoeihout verwijderd, en ook de brem die overal de kop opsteekt gesnoeid.

Dit weekend komt er een Engelsman met zijn tractor een poging doen om een weg naar het dal te maken, 1 waar we overheen kunnen rijden, en die niet weggespoeld zal worden door regens later in het jaar. Ook zal hij wat stukken gras maaien in het dal. Hierover de volgende keer meer.

We zijn toch wel erg blij met Facebook. We hebben ons aangemeld bij diverse sites waar dingen uit deze omgeving opstaan en waar mensen vragen kunnen stellen, of dingen verkopen. Zo zijn we dus aan de caravan gekomen en aan degene die hier het weekend de weg aan komt leggen. Op deze manier leren we ook mensen kennen in de buurt en weten we waar evenementen zijn. Deze laatste beginnen echter zo laat, dat we er nog niet toe gekomen zijn er naar toe te gaan. (We liggen om 23 uur echt plat!)

8 gedachten over “Quinta Arrancada”

 1. Nou nou. Een vouwcaravan doe maar duur. Jongens, jongens wat een werk. Ben idd heel benieuwd naar de nw weg. Zou leuk zijn, loopt dat net zo steil als in Frankrijk? Nu nog zo heet daar? Hier is het momenteel een beetje herfstig. Kouder, geen regen. Jij op Facebook, mooi, heb je daar dan goede internet? Fijn joh, rest op de App.. Werk ze met heel veel plezier.. Liefs van ons.. Oja,, wat betekend ARRANCADA???

  1. De weg wordt minder steil als in Frankrijk hoor! Hier en daar een klein steil stukje. Nog steeds warm hier, volgende week wordt het iets minder, maar nog steeds 30+. Ja internet verbinding is hier nu goed. Arrancada betekend opgelicht…..haha!! Maar wel in de betekenis van heftigheid, onstuimig en vuur! Liefs van ons.

 2. Wat een fijne plek en hoe heerlijk om op te werken en alles langzaam nog mooier te zien worden!
  Karin en Herman hebben 2 van diezelfde klapcaravans, super leuk zijn die! Zij zijn ondertussen professioneel in- en uitvouwers dus als jullie ergens niet uit komen… ?
  Ik kom graag erns werken op jullie Quinta Arrancada!
  Wisten jullie dat google Arrancada vertaald als opgelicht ?
  Gelukkig in de zin van heftigheid, onstuimigheid en vuur! ?
  ??

  1. Haha, ja dat klopt; opgelicht….kwamen we achter toen we de handtekening al hadden gezet. Gelukkig in een andere betekenis van het woord.
   Welkom om te hepen hoor…..nog heel veel bramen !! Gelukkig ook ander werk te doen…..beetje bij beetje wordt het wel wat. Zou super leuk zijn als je komt. Vliegen met easyyet naar Lissabon is erg goedkoop.

 3. Cool Annemiek en Ton, die caravan! Een heuse Rapido Confort. Wij hadden er al jaren 1 en sinds vorig jaar zelfs 2! Opzetten is echt een makkie, zeker als je het een paar keer gedaan hebt. Is alles nog compleet? Keukenblokje, kastje, lamp etc.? Zie wel de originele gordijntjes nog op de foto. In Nederland is er een handige Facebook site die onderhoud doet en onderdelen verzorgt, of waar je een oproep kunt doen. Reseau Rapido heet die. Verder leuk om te lezen dat jullie zo bezig zijn met jullie stukje Portugal. Ziet er prachtig uit! Veel succes en plezier de komende tijd! Groetjes, Herman

  1. Dank voor je tips, ga de site eens bekijken.. Ja kastjes, lamp gordijntjes lekker oubollig allemaal. Geen keukenblokje, gasstel zit erbij voor buiten op de bak, maar niet in de caravan. Zithoek met opklaptafel en stapelbed of als 2 persoons bed. Hij staat nog niet helemaal goed, maar we gaan er nog mee aan het werk om het goed te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *