Juni

Als je zou zeggen dat het april was, zou ik het ook geloven. Het is natuurlijk wel heel Hollands om over het weer te praten, maar geloof me, de Fransen doen nu ook niets anders….het is nat en koud! Extreem weer dus, met heel af en toe wat warme dagen er tussen door. De maaimachine maakt overuren, zodra het droog is, want het gras groeit enorm hard. Maar de voorspellingen zeggen dat het vanaf maandag warmer en droger wordt. We gaan het zien. We hebben nog elke avond de kachel aan. Maar op de mooie dagen kwam de bbq te voorschijn, en leek het net echt zomer. En door alle regen is het overal wel prachtig groen geworden. Fijn is ook dat de bermen alleen op plekken waar nodig, gemaaid worden. Zo kunnen de insecten volop gebruik maken van alle bloemen.

Het is zaterdag morgen en ik zit tijdens mijn ontbijt deze blog te schrijven. Heb net een rondje met de honden om het huis gelopen, een vast ochtend ritueel, in mijn ochtendjas met mijn tuinschoenen aan. Daarna gaan ze weer verder met slapen. Met Lotte gaat het nog steeds goed na de laatste kuur. De tekenziekte is verdwenen, en nu maar blijven duimen dat het goed blijft gaan. Boris zit daarentegen minder goed in zijn vel. Na de vaccinatie kreeg hij korsten op zijn oor. Hem laten testen om te zien of de parasiet die leishmaniose veroorzaakt weer actief was. Alles bleek binnen de normen, maar hij krabt behoorlijk veel, en heeft overal schrale plekken op zijn huid. Dat wordt weer een bezoek aan de dierenarts binnenkort. We hebben een praktijk gevonden waar ook een Belgische arts werkt die Nederlands spreekt, dat is wel erg fijn!

Eind april kwamen Rolf, Maria en de kinderen op bezoek, ook Wil en Naboe kwamen met hun camper. Helaas waren het erge natte dagen tijdens hun verblijf, en dat terwijl het in Nederland die dagen juist prachtig weer was. Wel een beetje zuur. Allen zijn dan ook iets eerder vertrokken als de bedoeling was.

Ondanks de regen, hebben we een heerlijke tijd met ze gehad.

Bezoek aan de boeddhistische tempel, hier in de buurt.

Sinds gisteren zijn we ook klaar met de hoognodige verbouwingen. En we moesten er maanden op wachten, en uiteindelijk is het een rode ipv olijf groene geworden (die levertijd was onbekend lang), maar de koelkast is er!
Dus we kunnen eindelijk zeggen dat de keuken klaar is, en nu ook de badkamer. Daar zijn we er erg blij mee. Een heerlijke douche, een prachtige wastafel, gemaakt van een oud kastje en de wc die bij de badkamer is getrokken, zodat je niet meer vanuit de keuken naar de wc moet. Een hele verbetering.

Nu dus tijd voor de tuin en andere hobby’s. De ronde tuin is nog niet klaar, maar nog een paar ochtenden ploeteren en de ene helft is af. Alles wat erin staat groeit redelijk goed, behalve de gewassen die warmte nodig hebben, die blijven wat achter. De bloementuinen zijn prachtig en er komen nog steeds nieuwe bloemen tevoorschijn. Ook hier al heel wat uurtjes op mijn kop in gestaan om hem onkruid vrij te houden, want gras, kleefkruid en brandnetels hebben het ook erg naar hun zin tussen de bloemen.Ton heeft nu alle tijd om aan de DS te gaan werken, want die willen we natuurlijk wel een keer de weg op hebben. Ook heeft hij een AMI 8 break gekocht, die te koop is. Voor de liefhebber die het leuk vindt om de auto op te knappen. Na 22 jaar in de schuur gestaan te hebben, rijdt hij weer! Om maar even bij de auto’s te blijven; onze Renault bus is nu op Frans kenteken , geïmporteerd dus. Volgende stap is de Hymer op Frans kenteken zien te krijgen. Over een paar dagen is hij 30 jaar oud, en kan dan op een zogenaamd oldtimer kenteken. Omdat hij nog verre van origineel is, is het de vraag of het gaat lukken.

Officieel zijn we ook handelaren in onderdelen van klassieke auto’s geworden. ( oud ijzer boer zoals ik het noem). Om ons te registreren als zelfstandige, is het eenvoudiger om in het ziektekostensysteem te komen. We zitten nu nog in het Portugese ziekenfonds, maar dat kunnen we binnenkort dus afsluiten. Zo rollen we langzaam maar zeker weer officieel het Franse leven binnen, met alle daarbij behorende verplichtingen, lusten en lasten.

Ton zijn DS en ik heb weer meer tijd om met mijn wol aan de slag te gaan. Naast het vilten van vachten, nu ook andere technieken aan het uitproberen en met gekleurde wol werken. Ik moet toch wat te verkopen hebben straks op de zomermarkten. Heerlijk om nieuwe dingen te leren!

Naast het klussen, in de tuin werken en met onze hobby’s bezig zijn, is het ook weer de tijd van de (rommel) markten en andere festiviteiten in de omgeving. Altijd leuk om te bezoeken. Elk weekend kunnen we kiezen waar we heen willen, er is zoveel te doen. Zo heerlijk Frans!

De gîte verhuur begint aardig op gang te komen. Het is fijn dat hij aan de andere kant van ons pand ligt, zodat wij eigenlijk helemaal niet in de gaten hebben dat er daar mensen zijn. Zij maken gebruik van de achtertuin, omdat de ingang aan de achterzijde is gelegen. En wij zitten aan de voorzijde van het huis, bij mooi weer uiteraard 😁.
Wil je hem nog huren, wees er dan snel bij!!

De afgelopen periode zijn Eric en Dini hier 2x geweest om een deel van hun inboedel hier op te slaan. Over een paar weken is de overdracht van hun huis, hier 20 km vandaan. Gezellige dagen met ze gehad, en fijn dat we hen op deze manier kunnen helpen met hun verhuizing naar Frankrijk.

En dan nu op naar de zomer! We kijken er naar uit, en ook naar jullie die bij ons op bezoek gaan of willen komen, wees welkom, het is hier prachtig!

4 gedachten over “Juni”

  1. Erg fijn dat jullie zo enthousiast zijn. Het is inderdaad een mooi pand, mooie plek en omgeving. Jammer dat we zo kort tijd hadden.
    Aan kou kan je wat doen, aan te grote hitte en branden niet. Veel geluk daar.

  2. leuk……wat een bloemen….en daar hebben jullie niets voor hoeven te doen. nou ja,,, onkruid etc.etc. Al een echte grasmaaier ton?? en wat leuk die hobby’s van jullie. . van wol..enig.. en ton zijn…..oud ijzer. .hum..En wat ontzettend fijn van de gites verhuur..
    de 2e ook al leuk aangekleed? met de kinderen lekker in die grote schuur gespeeld? waterdicht toch…. ik zou zo maar even..om een hoekje willen kijken
    wat is dat kastje leuk als wastafel… heel ..heel erg fijne leuke , warme , zomer.. knuffels uit koud…..Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *