Estland

Nadat we in Finland nog bij verschillende mooie meren hebben overnacht, en daar van de fantastische luchten hebben genoten, zijn we in Helsinki de stad per fiets rond gereden. Mooi, indrukwekkend, de gebouwen, parken en stranden. Een levendige stad. Ton heeft er het Nationaal museum bezocht. Het was een bliksem bezoek aan Finland. We waren er beiden al eens geweest, en het nieuwe land lonkte; Estland. De Baltische staten, welke voor ons beiden nieuw te ontdekken landen zijn. Dus met een gigantisch cruise schip overgevaren van Helsinki naar Talin.

wolk en meer
Helsinki
op de fiets

Het oude centrum van Talinn is prachtig! Gerestaureerd, auto vrij, leuke markt, oude kerken, prachtige deuren, kleine steegjes, indrukwekkende gevels. Kort gezegd; héél mooi. We hebben echt onze ogen uitgekeken. Natuurlijk was alles op het toerisme afgestemd, zo bestelden we 1 dubbele espresso met een stukje cheesecake en moesten daarvoor €12,50 neertellen! Gelukkig kwamen we er snel achter dat dat een uitzondering is in Estland.

markt Talinn
gevel
1 van de vele deuren

Na een middag slenteren door Talinn, toch weer in de Magirus gestapt en 1,5 uur naar het oosten gereden om een plekje te zoeken in het Nationale park; Lahemaa. Mooie plek aan het strand. Op de achtergrond een verlaten fabriek, ooit van de Russen geweest. Daar hebben we er meer van gezien toen we 2 dagen later dwars door het land reden. Een land dat lijkt op “Drenthe in het groot”. Veel bos en landbouw gebieden die elkaar afwisselen, met hier en daar een boerderij. In de plaatsjes en ook de buitenwijken van Talinn staan veel lelijke flat gebouwen, ook een erfenis uit het Sovjet verleden.

Lotte aan het strand

Verder is Estland een modern land. Overal goed wifi bereik, goede wegen en goed gevulde supermarkten. We hebben 2 nachten doorgebracht in een park bij de stad Pärnu in het zuiden. Een mooie stad met kilometers zandstrand. In het park was een golf disc traject uitgezet. Dit zagen we voor het eerst in Finland, maar schijnt ook in Estland reuze populair te zijn. Het is het zelfde principe als golf spelen, alleen gooi je nu een soort frisbee in een metalen basket. Het wordt door jong en oud gespeeld.

Ook hebben we in Estland het eiland Saaremaa bezocht in het westen van het land. Achteraf gezien voegde dit niet zoveel toe aan wat we tot nu toe gezien hadden van het land. De kustlijn in het noorden stonk, er lag een vieze blauw/groene drap langs de kust. Stranden waren er niet. We sliepen bij een verlaten, nieuw aangelegde haven. Door de vele Russische patrouille boten varen er weinig plezier vaartuigen in de Oostzee en de golf van Riga. In de haven lag ook maar 1 zeilboot. De volgende dag hebben we een oud fort in de stad Kuressaare bezocht, de hoofdstad van het eiland. Daarna, betrok het weer en zijn we terug gegaan naar het vaste land, waar we op een camperplek gingen staan bij een particulier. Prachtplek aan de kust, ten zuiden van Pärnu. De eigenaar van het terrein heeft ons veel verteld over de geschiedenis van het land. De vele heersers uit het verleden (Denen, Duitsers, Russen, Polen, Zweden) hebben het land gemaakt tot wat het nu is. Een mengelmoes aan geloven en rassen. Het land werd in 1991 zelfstandig, En 12 jaar later lid van de EU. Nu het eenmaal zelfstandig is, wil het liever geen buitenlanders toelaten. Zo wist hij te vertellen dat Estland 3 vluchtelingen heeft toegelaten, en deze zijn uit eigen wil ook weer vertrokken omdat ze zich niet welkom voelden hier.

Inmiddels zijn we de grens over gestoken naar Letland……de volgende keer meer hierover!

5 gedachten over “Estland”

 1. Hallo wereld reizigers.
  Leuk om weer even mee te liften. Wat is de wereld toch mooi. De foto’s van onderweg geven daar een goed beeld van. Van super mooie luchten , veel groen , kunst en zelfs het hutje vindt ik geweldig mooi. Geniet er maar van en tot de volgende keer.
  Groetjes van Ria.

 2. grappig om te lezen dat Saaremaa voor jullie niks toevoegde, ik heb er hele fijne herinneringen aan, maar dat was 10 jaar terug en op de fiets met tent, wat kan de wereld veranderen! Wij sliepen een nacht bij een heel vriendelijke oude heer in een huisje op zijn grond, met openhaard, hout gestookte sauna en huishond, heel aangename verandering na maanden in de tent 🙂 en sloegen onze tent op in de tuinen van een prachtig, verlaten vakantieoord aan het strand, gelukkig zonder vieze drab.
  Veel plezier in Letland! Riga heeft een wonderlijke hoeveelheid prachtige Art Deco huizen, een fijne tegenhanger voor het alom aanwezige Sovjet-beton. liefs!

 3. Ha wereldreizigers!
  Wat hebben jullie al een eind gereden! Zojuist met pa een aantal foto’s van jullie website bekeken. Mooi hoor!

  Wij zijn ook ooit eens in Talinn geweest (héél lang geleden 😉 Ik heb er goede herinneringen aan in ieder geval.
  Leuk dat filmpje ook met Lotte in de auto. Zo te zien geniet ze wel van het reizen.
  Liefs,
  Liesbeth

 4. He fooks. Zijn jullie HET reizen al een beetje moe aan het worden? Wat een tempo. Schitterende foto’s weer zeg,, het is net of wij zelf weer daar rondtoeren. Geniet nog verder van wat er nu aan zit te komen.. Nu toch wel veel beter weer daar.. Net als hier ,,,halen en brengen. . We wachten met ongeduld op het volgende verslag. Net een weekblad.. veel liefs X X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *