Pensioen en sex

Wat een titel! Gaat het daarover? Niet echt, maar de aandacht is gewekt. Pensioen is echter wel een mooi aanloopje naar mijn verhaal. Met de paplepel is ons ingegoten hoe belangrijk een pensioen is, als een rode draad vanaf de lagere school heeft het pensioenspook ons vergezeld. Het bizarre is dat vrijwel iedereen daarin meegaat. Vanaf dat moment (67 jaar) kan het grote genieten beginnen. Het bedrag wordt automatisch op je loon ingehouden (of je wil of niet), werk dat niet bevalt wordt op de koop toegenomen, jaar in jaar uit, want ja….dat pensioen…. stel je toch voor dat…. (ter verduidelijking; ik ga dat pensioen niet krijgen, altijd zelfstandig geweest, niks opgebouwd. Ja, van de Franse overheid ga ik 18 euro per jaar krijgen. Opbouw van AOW is 12 jaar geleden al gestopt ivm emigratie. Slechts ter info hoor, ik vind ’t prima zo). Hoe dan ook, dat vrijwel iedereen gelooft in het pensioenspook betekent verrassenderwijs dat een mens prima in staat is zich bezig te houden met lange-termijn denken. Ondanks dat men niet eens weet of die 67 überhaupt gehaald gaat worden is men toch zonder mopperen bereid offers te brengen. En daar ligt de link naar mijn eigenlijke verhaal. Anno 2018. Het ziet er niet best uit in de wereld. Gedurende miljoenen jaren is deze planeet gastheer geweest van een steeds mooier wordende flora en fauna, met een haast beangstigend mooi evenwicht, waar je als mens alleen maar stil, nederig en dankbaar voor kan zijn. Wow, zo ongelooflijk mooi, dat kun je je in je stoutste dromen haast niet bedenken, dat zo’n oogverblindend en complex paradijs überhaupt zou kunnen bestaan. En toch was het zo. Nog niet zo lang geleden. Wij hebben echter kans gezien om dit evenwicht in amper 200 jaar volledig te ontwrichten. In rap tempo sterven duizenden diersoorten uit, bestolen van hun habitat, bestolen van gezond en genoeg voedsel, van schone zeeën en lucht. De oceanen verzuren. Het plastic zaait dood en verderf. De insectenpopulatie is met driekwart gekrompen (ook in Amerika las ik onlangs). Weidevogels kun je al vrijwel niet meer zo noemen, de weilanden die er nog zijn zijn verworden tot vermaalfabrieken van het jonge vogelgrut.  De bodem raakt uitgeput en dood, fosfaten doen hun werk. De aarde beeft en siddert, letterlijk. Het klimaat verandert in ijltempo. konden we de recordhitte-jaren van de temperatuur wereldwijd in 2014,2015 en 2016 gemakshalve nog toeschrijven aan El Ninho. In 2017 werd dat al wat lastiger en naar het zich laat aanzien overtreft 2018 de voorgaande jaren met recordtemperaturen en gemiddelden. Ik ga hier geen klimaatbetoog houden, genoeg over te vinden in het dagelijkse nieuws. Ik ben ook geen geen klimaatexpert, geoloog of meteoroloog. Ik kijk om me heen en weet genoeg . (onlangs hier in Portugal 2 weken lang 45 graden. Het is nu zo droog dat zelfs de olijven hier en daar verdrogen aan de bomen, volgens mijn oude buurman uniek. Ik kan je zeggen ; 45 graden is niet fijn. Je gaat niet dood maar het voelt wel zo. Ergens hoop ik zo dat het komende zomer in Nederland 45 graden wordt. Dat zelfs Rutte en Buma zachtjes huilen buiten de camera, en God om vergeving vragen, met de vraag of ze een herkansing krijgen). Ik schreef al, anno 2018, het ziet er niet best uit in de wereld. En ik zie op het nieuws en sociale media vaak de vraag voorbij komen; “wat kunnen we eraan doen?” . O ja, er zijn veel mooie initiatieven, veel mooie betrokken mensen ook. Maar vooral de politiek zou de kar moeten trekken, de lijnen uitzetten, impopulaire maatregelen nemen. En dat, dat kunnen we vergeten anno 2018. Daar waar de politiek bedoeld is om de kudde (zeg ik maar even oneerbiedig) te hoeden ter welzijn van iedereen, is het verworden tot een rekenmachine met (in nl) 17 miljoen economische pionnen. Het lange termijndenken zit niet in hun aard, het is nu scoren. Met alle gevolgen van dien. Ik durf dat best te zeggen en meen dat uit de grond van mijn hart: een groot deel van de Nederlandse politici zijn de grootste schijtluizen die er bestaan, het schorem zonder scrupules, het noemen nauwelijks waard.  De politiek gaat ‘m niet worden dus, om het roer om te gooien en te redden wat er te redden valt. Het zakenleven dan? De grootste vervuilers met het meeste geld. Daar op inzetten? Kansloos wat mij betreft. Het is de aard van het beestje. Shell bv bestaat omdat het doet waar het altijd goed in was. Zaken doen, veel geld verdienen te koste van alles, zonder geweten, business based. Dat gaat niet veranderen , nooit niet, ongeacht de staat van deze planeet en haar bewoners. De politiek zal ze ook geen strobreed in de weg leggen. En waarom dit alles? Geld, economie, rijkdom. Want zelfs de grootste klimaatsceptici, de meest achterbakse politici, de bazen van Shell en Unilever; allemaal zien ze wel in dat het anders moet, dat we de hellepoorten nabij zijn, maar zonder blikken of blozen zeggen ze: ” het is te duur” ………….. Daar sta je dan wel even te kijken. Te duur?? Ik begon mijn verhaal over pensioen, daardoor overtuigt dat de mens wel degelijk in staat is het lange-termijn denken toe te laten. Als politici en het zakenleven dat niet willen , dan rest ons eigenlijk niets anders het zelf te doen. (net zoiets als mensen in een armlastige gemeente hun buurthuis eigenhandig en voor eigen rekening opknappen, groot applaus, krantenkoppen , iedereen vol lof). Mijn grote vraag is of mensen daartoe bereid zijn. Iets inleveren voor een betere , schonere en gezondere toekomst. Niet alleen voor ons mensen, maar voor al wat leeft. Wij zijn tenslotte verantwoordelijk voor deze ontwrichting. Zelf doen dus. Ik heb daar eens een rekensommetje op los gelaten (en beperk mij gemakshalve tot Nederland). Ben geen econoom, het zal rammelen aan alle kanten, het gaat om het idee. Ik las dat het kostenplaatje van de klimaatwet en alles wat daarbij hoort aan veranderingen , geschat wordt op 3 miljard (drieduizend miljoen) per jaar. Nou gooi ik daar zomaar nog zo’n zelfde bedrag tegenaan om andere ontwrichting te herstellen. Denk aan verbod gewasbeschermingsmiddelen, verbod plastic, aankoop land voor (voedsel)bossen, minder asfalt enz. Dat is 6 miljard. De staat wil dat (vooralsnog) zelf niet uitgeven. (wel aan het vervangen van de F16’s trouwens). Zelf doen dus. Het valt of staat uiteindelijk met geld. Als iedereen die zegt zo betrokken te zijn en ach en wee roept, nu de komende 5 jaar eens 10% van zijn maandinkomen inlevert, vrijwillig, beschikbaar voor hierboven geschreven doelen. Iedereen, dus ongeacht of je een bijstandsuitkering hebt of miljonair bent, 10%. En stel dat 5 miljoen nederlanders dat echt doen. (de resterende 12 miljoen inwoners plukken daar de vruchten van, maar ergens is dat ook fijn, toch?). Dan is dat pakweg 5 miljoen x pakweg 2400 euro (gebaseerd op gemiddeld modaal netto inkomen) op jaarbasis) , is 12 miljard. 12 miljard!! Het dubbele van wat überhaupt nodig is. De nieuwe schone wereld aan onze voeten. Simpel toch? De vraag is, zijn wij daar echt toe bereid? Of roepen we maar wat en laten het anderen opknappen .Of/en lopen met open armen dat hellevuur tegemoet? Met dat pensioen in gedachten, waarvoor we bizar genoeg zonder klagen een groot deel van ons leven opofferen, moet dat toch niet zo moeilijk zijn. Ik ben voor, ik doe mee (nou is mijn inkomen wel extreem bescheiden, maar 10% is 10%). Wie is voor zelf doen? Wie zou er met deze hypothetische gedachte mee willen gaan? Wie zou er voor 10% weer terug willen naar die prachtige onbezoedelde aarde die ik en het begin beschreef? Het is een oprechte gedachte, in de hoop wat los te maken. Zie reacties, vragen of aanvullingen met belangstelling tegemoet. (gewoon doen dit keer, reageer). Ik ben niet zo naïef om te denken dat dit idee op massale steun kan rekenen maar hoop ergens dat deze gedachten een nieuw te bewandelen pad kunnen aangeven, als eye-opener, als roer-om-alles anders-beter-zelf-doen leidraad. Yes we can, it’s easy!! En die sex? Daar heb je op de pensioengerechtigde leeftijd alle tijd voor!

10 gedachten over “Pensioen en sex”

 1. Dankje pap. Voor het schrijven hiervan. Het is zo fijn om me te kunnen herkennen. Maak me elke dag grote zorgen en probeer elke dag te doen wat ik kan. Ik ga eens broeden op je plan. Maar hoe dan ook, ja natuurlijk zou ik die 10% inleveren! Meer zelfs. Scheelt ook als je tegelijkertijd inzet op consuminderen. Doe ik nu al veel. “Maar je moet toch ook genieten van het leven?” Ja, tuurlijk. Maar niet ten koste van die volgende generaties. En dus vlieg ik al jaren niet meer (ben zo trots op jou treinactie – man wat een gedoe!), koop ik zo goed als niks nieuws en eet ik bijna alleen maar biologisch. Pensioen bouw ik ook niet op. En mijn sexleven is nu al geweldig 😉 Ik broed al een tijdje op een campagne met als slogan iets in de trant van ‘….moeite doen’. Totaal geen sexy campagne, maar dat is wat nodig is. We moeten moeite doen. Allemaal die zorgplicht voor moeder aarde op ons nemen.

 2. Ik zou de ‘zorgplicht voor moeder aarde belasting’ graag betalen.
  En Maria, moeite doen is misschien niet sexy maar wel heel aantrekkelijk! Ik ben benieuwd naar je campagne

 3. Duizenden dieren zijn uitgestorven? Noem eens een stuk of 10 dieren die recent zijn uitgestorven. (dus geen prehistorie)
  100 mag ook. Of meer.
  Ik weet er wel twee te noemen: de Dodo en de Tasmaanse tijger. Dus die mag je niet meer noemen. 😀
  Veel meer weet ik er eigenlijk niet te noemen die door menselijk ingrijpen zijn verdwenen. Misschien nog een tiental soorten cichliden in het victoria meer (door introductie van de nijlbaars) Wat op zich verschrikkelijk is.
  En met veel insecten gaat het inderdaad niet goed.
  Maar ik heb je al eerder gewezen op elektromagnetische straling door gsm masten, UMTS zenders en C2000 antennes. Maar daar wil je niet van weten. Wat op zich wel te begrijpen is. Niets menselijks is ons Ton vreemd. Je gaat niet jezelf eventueel de schuld geven van CCD. (Colony Collapse Disorder)
  Heb je wel eens gezien hoeveel bijen in stedelijke gebieden stervend op straat liggen? En dat komt niet door gewasbeschermingsproducten, neem dat maar eventjes van mij aan. Insecten blijken erg gevoelig voor elektromagnetische straling. Maar door de mainstream media en ook de gecontroleerde oppositie wordt ons wijsgemaakt dat het Monsanto met hun round up is. Ik heb dat ook jarenlang geloofd. Totdat ik wakker werd, en alles op zijn plek viel.

  En wat de verzuring van oceanen betreft, dat is ook volledig onjuist.
  Doe maar eens serieus wat onderzoek.
  De oceanen zijn basisch. Als de ph iets zou zakken is dat geen verzuring, maar iets minder basisch.
  Ik weet niet hoe je erbij komt dat de oceanen verzuren, maar ik heb wel een vermoeden. ‘Het Dagelijkse Nieuws’.
  En nee-voordat je met nog meer BS komt-de koraalriffen bleken niet vanwege die verzuring. Die verzuring is een enorme leugen.
  Die verbleking van riffen is een doodnormale cyclus.

  En dan nog even voor de goede orde:
  De zeespiegel stijgt niet, en de gletsjers en het ijs op de polen groeit immens.De aarde warmt niet op. Integendeel zelfs.
  En meer CO2 is zeer goed voor de planeet. Nooit was de planeet groener.
  Ik heb je al eerder wat linkjes toegeschoven, maar het lijkt wel of je niet wil luisteren. Dit is echt mijn laatste poging je te helpen.

  Ik zou in elk geval stoppen met ‘het dagelijkse nieuws’ nog serieus te nemen, want je raakt echt volledig de draad kwijt man!
  Het neemt zelfs zulke vormen aan dat je beslissingen neemt die jezelf schaden. Leuk voorbeeldje: je treinreisje naar nederland.
  En je bent heus niet de enige. Er zijn zelfs mensen die het sprookje geloven dat de ijsbeer bijna is uitgestorven, terwijl er meer dan ooit zijn. Subliminale programmering middels beelden van ijsbeer op ijsschots werpen hun vruchten af.
  Luister nou gewoon eens wat de klimaatsceptici eigenlijk te vertellen hebben.
  Mbt de klimaatopwarming leugen:
  Kijk eens wat adapt2030 en oppenheimer ranch project (beiden youtube) te melden hebben. ze komen met keiharde cijfers. Alles wat ze melden kun je eenvoudig verifieren.

  Maar luister vooral eens wat Greenpeace grondlegger Dr Patrick Moore je te vertellen heeft.
  De eerste link gaat over de oceaan-verzuring leugen.
  De tweede gaat over CO2.
  Maar ik zou je eigenlijk willen aanraden ALLES te bekijken wat Dr Patrick Moore te vertellen heeft.
  https://www.youtube.com/watch?v=4bJjBo5ICMc

  https://www.youtube.com/watch?v=2kIcFIofUHk

  En natuurlijk is het geen 2 weken lang 45 graden geweest in Portugal. Overdrijven is ook een vak.
  Hier dan de maxima in castelo branco volgens ventusky:
  2 augustus was het maximaal 43 C
  3 augustus was het 43 C.
  4 augustus was recordwarm met ’s middags om 17.00 uur 46 C.
  5 augustus was het max. 45 C.
  6 augustus was het 42 C .
  Na die 6 erg hete dagen waren de temperaturen weer gewoon onder de 40. Wat volkomen normaal is in die contreien.
  Keep the facts straight man !

  Ik zeg niet dat je liegt maar ik denk dat je echt bent gaan geloven dat het 2 weken lang 45 graden is geweest. Het is echt je reinste kolder.

  Groet Paul.

 4. Ton, een prachtig passievol betoog waar ik zeker in mee wil gaan. Alleen iedereen 10 is wel veel. Ik ken mensen die nu al zo krap inkomen hebben dat zelfs gezond eten te duur is. Een gezin dat rond moet komen van 75 per week kan geen 7,50 missen. Verder ga ik met je mee en O ja je hebt gelijk. Na je pensioen heb je op wat voor tijd dan ook tijd voor sex, kan de verwarming ook weer wat lager.
  Warme groet en een glimlach,
  Harry. Bijna 70.

 5. Een mooi betoog en ben het eens dat we meer moeten nadenken over een schonere manier van leven. Ik ben altijd van mening geweest net als jij denk ik, dat de mens zelf het meest schuldig is aan uitsterven en vervuiling. Maar ook denk ik dat het evt opwarmen van de aarde een natuurlijk proces is wat miljoenen jaren geleden normaal was tot die meteoriet op visite kwam. We zitten zo dicht bij de zon dat een uitbarsting van solarflares de hele digitale wereld op aarde op zijn gat kan doen belanden. Ooit worden we alleen daardoor al gedwongen een ander communicatie netwerk te bedenken en verdwijnen de masten weer vanzelf. De aarde heeft haar eigen plan en wij mens moeten eerbied hebben voor haar. Dus plastic weg? Ja graag. Laat de melkboer maar weer terug komen in het straatbeeld en de groenteboer. Dan kopen mensen weer per dag en geen voorraden voor weken in kast en diepvries. Laatst noodgedwongen mijn voorraadlades geleegd ivm meeltorren die bij mij wilden overwinteren, maar mis die voorraden niet. Het voelt goed per dag je eten bij elkaar te sprokkelen in de jungle van Jumbo.
  Als alle andere landen plastic blijven dumpen en andere zooi in de oceanen kunnen wij zo ecologisch zijn als we willen maar helpt dat niets behalve ons eigen geweten. Het moet ons opgelegd worden door regeringen. Die zeggen de huizen die nu gebouwd worden zijn vanaf nu gas vrij en alles vanuit een zonnepark voorzienend. De mens moet zich net als dieren aanpassen.
  En nog 20 jaar te gaan tot mijn pensioen blijf ik lange termijn denken in de hoop dat de mens dat ook ten goede doet.
  Volg met interesse de overige antwoorden

 6. Prachtig stuk, met passie geschreven. Niet dat ik alles snap, maar dat hoeft gelukkig ook niet. In tegenstelling tot andere mensen (Ik noem geen namen), die denken de wijsheid in pacht te hebben en alles beter weten.

  Wat me het meest raakt is je betrokkenheid en je liefde voor de wereld de mensen, de dieren en de planten. In tegenstelling tot…….
  Je onbaatzuchtig denken en bereidheid tot offers. In tegenstelling tot…….
  Je zorgen voor latere generaties en een poging om je bijdrage te leveren aan iets groters. In tegenstelling tot….
  Maar ook zonder vingerwijzen, zou ik willen, dat iedereen zich wat meer zorgen maakte over de dingen die jou bezig houden en meer liefde zouden hebben voor de wereld om ons heen.
  En dan mag de vis best wat groter zijn, dan die je gevangen hebt. Daar ben ik ook goed in. En zolang het toch een grote vis is? Wat is het verschil in 45 of 43 graden? Het is te heet, het klopt niet, de wereld verandert en zeker niet ten goede.

  Ik kan geen 10% missen, ik heb net als jij geen pensioen en de nodige 2% van buitenlandse aanwezigheid minder. Heb nu al een inkomen, dat ver onder een AOWtje zit. Maar ik probeer m’n kleine steentje bij te dragen op mijn manier, omdat ik zie, dat het niet goed gaat met de wereld. Omdat ik kinderen en kleinkinderen heb, die ik een nog leefbare wereld gun.
  Er blijven altijd mensen die oogkleppen op hebben, want dat betekent, dat je zelf geen actie hoeft te ondernemen. Ik wil niet een van hen zijn en nog iets voor latere generaties over laten.

  1. Oma Marlies, dus IK ben diegene met oogkleppen op?
   En betweter……? Ik bemerk wat boosheid.
   Is volkomen menselijk hoor!
   Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening.
   De eerste keer dat we last hadden van cognitieve dissonantie was toen ons werd verteld dat Sinterklaas niet bestaat. We werden boos.

   Luister Marlies, ik heb mij gedurende de afgelopen 14 jaar intens verdiept in klimaatveranderingen, astronomie, geo-engineering
   (weer-manipulatie zoals cloud seeding etc.), maar ook in filosofie, psychologie, hypnose technieken en social engineering (aansturing van de mensheid door gebruik te maken van de zwakheden van mensen, waarbij list en bedrog worden toegepast.) Het boek van Machiavelli ‘De heerser’ is in dat kader een aanrader.
   Machiavelli staat bekend om amorele machtspolitiek op basis van staatsmacht, militaire kracht en machtsuitbreiding. Dit zijn dus precies de methoden die de Verenigde Nazi’s toepassen.

   Mbt het klimaat leerde ik bijvoorbeeld over de invloed van planeet constellatie’s en zonneactiviteit cycli op het klimaat op aarde (Grand Solar Minimum). Als de zonnevlekken afnemen, neemt gek genoeg de
   kosmische straling toe. Met als gevolg meer vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, orkanen, veranderende jet stream, albedo effect, weers extremen etc. etc. Ik heb op 12 oktober om 10:48 een reactie geplaatst met wat eye-opening info, waar je dus wel even je oogkleppen voor af moet doen.

   Voor de goede orde, Ton vraagt om reactie’s.
   Ik heb dus gewoon gereageerd met de kennis die ik heb.
   Je gaf zelf al aan dat je niet alles snapt. Dat is helemaal niet erg, maar ga dan iemand die het wel snapt niet aanvallen als ‘betweter’. Dat is niet zo aardig. De onderstaande video is erg leerzaam, eenvoudig en duidelijk.
   https://www.youtube.com/watch?v=SyUDGfCNC-k&t=1719s

 7. Voor de volledigheid plaats ik gaarne de lijst van uitgestorven dieren in alle werelddelen:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_uitgestorven_dieren

  72 insectensoorten die wereldwijd zijn uitgestorven:
  petermaas.nl/extinct-archive/nl/lijsten/insecten.htm

  Voor de rest is het in ieders belang om ook de juiste bronnen aan te boren inzake klimaatveranderingen.

  Record Heat 2018 Exaggerated and Here is Why:
  https://www.youtube.com/watch?v=CTzL_LzrIbU

  Conversation That Matter:
  https://www.youtube.com/watch?v=vb-52nlv0qs

  Sea Levels -Fact and Fiction:
  https://www.youtube.com/watch?v=poZ0pEOtFYM&t=796s

  Sea Level Fraud:
  https://www.youtube.com/watch?v=uBPXjQRJA90&t=1234s

  Mbt de consensus onder ‘klimaatwetenschappers’ moeten we twee zaken goed begrijpen:
  1. De zogenaamde 97% consensus onder ‘klimaatwetenschappers’ is een pure leugen.
  Bovendien:
  2. Consensus is geen wetenschap, en de antropologische opwarming van de aarde is een religie geworden, een geloofssysteem . https://www.americanthinker.com/articles/2015/09/the_tyranny_of_consensus_.html

  Ook 1000 Frolly heeft veel eye-opening info op zijn youtube kanaal.

  Dr Moore over David Suzuki en GMO: https://www.youtube.com/watch?v=NP5eXtCIKuY&t=2797s

  Dr Moors’s reactie op mensen die roeptoeteren dat de aarde overbevolkt is, is hilarisch, namelijk : ”Where is the line up” maw, why not kill yourself ?

  David Suzuki’s lifestyle: https://www.youtube.com/watch?v=7aUTbQnrulQ

  Dr Willie Soon probeert ‘snowflake’ iets duidelijk te maken.
  https://www.youtube.com/watch?v=4YMttEhtgpk&t=217s
  En nog meer Willie Soon:
  https://www.youtube.com/watch?v=qmRpZivQDHw&t=132s
  https://www.youtube.com/watch?v=aYAy871w9t8&t=571s

  En mbt Klimaatmodellen moeten we voor ogen houden: GIGO (Garbitch In Garbitch Out)

  Om te huilen:
  https://www.youtube.com/watch?v=x4WVOp4QCFQ&t=198s
  https://www.youtube.com/watch?v=MnvazYxglJM

  Om te lachen:
  https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

  Verder hoop ik uit de grond van mijn hart dat jullie zondag en maandag a.s veel meer regen krijgen dan de verwachte 3 mm.(ventusky) Het zou de olijfoogst redden.

  Liefs Paul.

 8. Wat is dit leuk,,,,.,al die verschillende meningen, ideeën. En al of niet oplossingen.. Aansluitend,,,, Wij 82 en 80 jaren.,,, hebben al heel wat winters en zomers meegemaakt.. . Back. toch basic ,,,is ons erg bekend…,,,,,Al 14 jaren in een camper, genieten. wij voor zoveel mogelijk van de vrije natuur. Ja, tijd genoeg,,,ook voor ,,die,,, leuke dingen……..
  .Een paar gegevens over vroeger. ,,ja hoor,daar heb je weer zo,n oud mens met die stomme verhalen over vroeger… Mijn verjaardag is op 5 augustus ..Wij waren op vakantie in ja ja,,,,in Hengelo. Ik werd 5,,,,en het was toch koud….De kachel, moest aan.,zo koud….. .Nu gaan wij ,in de winter,naar Spanje…….10 jaar geleden zaten wij op onze 50 jarige trouwdag op een terras in de zon te lunchen.,zo warm dat de kelner de luifels uit moest doen. Dat is ons na die tijd niet meer overkomen… Alle camperaars en de Spanjaarden zelf,,, klagen er over,,de winters worden kouder.. Hoezo opwarming,?? Wij zitten dus niet in een huis maar zijn bijna altijd buiten,,,,,,beleef je veel
  meer van het weer. Wel vaker regen ook dat is een feit.. Deze bijna oude vrouw stopt,ga de zon in en hoopt nog veel reacties op jouw blog te kunnen lezen. Met lieve groeten ,,Jan én Gerda..

 9. Ha Ton, Annemiek en al die andere mede wereldburgers die jullie blog lezen,

  Tja Ton, al die dingen waar je je oprecht zorgen over maakt herken ik. Tijdens onze reizen van de laatste jaren veel problemen ook gezien van uitgedroogde stuwmeren en afgelegen campingplekken met een acuut (drink)water probleem. Achter elkaar gezet hebben deze problemen de neiging je wat dood te slaan ipv tot actie te ondernemen.
  Maar gelukkig slaag je er in een verhaal neer te zetten dat om actie vraagt en het leven te beleven als iets moois.
  Naar mensen kijk ik met een positieve blik alhoewel ze soms rare dingen doen. Na echt doorvragen heeft ieder wel een reden om te doen wat ze doen, ik zou de mensheid niet snel een kudde noemen.
  Wel is een goed verhaal nodig om mensen te verenigen tot gezamenlijk actie. Wat dat betreft zit ik vaak tevergeefs naar politic te luisteren. Waar zijn de politici die het verbindende en tot nieuwe acties oproepen ,die verhaal kunnen vertellen ( de nieuwe Gandhi , Martin Luther King en anderen ).
  Maar gelukkig hebben we dan Ton en zoveel anderen rondom ons.
  Al die verhalen in het klein doen er werkelijk toe , zijn zo belangrijk.
  Over de toekomst blijf ik positief
  ,moeten we ook blijven om positieve energie uit te zenden en ons te kunnen verbinden . Als ik al die mensen zie die initiatieven tonen
  ( ontzettend veel jonge mensen) die er toe doen dan zie je tegenkrachten tegen passieve politici.
  Nu ja, wat doe ik zelf dan is natuurlijk ook de vraag. Niet op mijn pensioen wachten dus, sinds mijn 60e zwerf ik met mijn Laura over de wereld met onze kleine Caravelle met 2 kano’s op het dak.
  Niet wachten omdat het je veel kost maar berekenen wat je nodig hebt om tevreden te leven ( we hebben beiden maar weinig nodig ).
  Als ik dit schrijf weet ik ook wel dat deze mogelijkheid niet voor iedereen geldt en dat we er dankbaar voor mogen zijn dat de mogelijkheid er is. Maar goed, veel pensioen ingeleverd dus ,maar nog genoeg over voor de 10 procent van Ton ( creatief kijken), vind ik wel een mooie inzet.
  Nu zal van regeringswege ( of een ander groots plan )niet snel om die 10 procent gevraagd worden, dus na terugkomst zullen we eerst eens zien waar dat ingestopt kan worden op korte termijn (isolatie, alternatieve energie enz), er liggen al wat plannen op de plank.

  En die sex, ja heerlijk om tijd te hebben voor dit moois. Tijd hebben om van de wereld en de mensen om ons heen te genieten wens ik jullie allemaal toe.

  Groet vanuit het hart,
  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *