De olijfoogst en olie

De oogst zit er weer op voor dit jaar, en wel in een record tempo van 5 dagen. Dit kwam mede door het geweldige en ervaren pluk team als wel dat het een enorm slecht olijven jaar is!

Hadden we vorig jaar nog rond de 4000 kg, dit jaar was het 1650 kg en er waren ook nog eens veel olijven nodig voor een liter olie; 10 kilo voor 1 liter! De man van de pers zei dat er dit jaar zo’n 55% minder olijven zijn. Veel mensen nemen niet eens de moeite om te plukken.

Een slecht jaar dus. Nu is de olijfolie voor ons gelukkig niet van levensbelang, en aangezien we een maand of 4 geleden de olie van vorig jaar nog afgeleverd hebben, is de nood bij de meesten waarschijnlijk niet zo heel hoog. Moet wel vermeld worden dat de olie van dit jaar van een buitengewoon goede kwaliteit is, echt heerlijk!! Zelfs de man van de pers roemde onze olie! Natuurlijk zijn onze olijven met de hand geplukt en op onze bomen wordt geen gif of andere troep gespoten. Het is koudgeperst en ongefilterd. Een puur product, en dat proef je!!

Tja, en hoe nu verder. Ik heb al eens laten doorschemeren dat we dit jaar in december niet naar NL komen en ook deze zomer hebben we geen plannen om die kant op te gaan. De bedoeling is om op andere wijze de olie in NL te krijgen en het vanaf daar te versturen. We zijn helaas genoodzaakt om de prijs iets te verhogen. De kosten van de pers zijn verhoogd, van het verpakkingsmateriaal, de etiketten en er is weinig olie op de markt dit jaar, wat het product ook duurder maakt

Nieuw dit jaar is ook dat we alleen nog maar halve liters verkopen in blik. Blik is lichter en makkelijker te versturen als flesjes. En het ziet er ook nog eens prachtig uit. De prijs voor een halve liter wordt €10. Het is natuurlijk mogelijk om er meerdere te bestellen. Kosten vanuit NL verstuurd zijn voor jullie rekening. Tot 10 kg kost dat €7,25. De kosten van hier naar naar NL zijn voor onze rekening.

Vermoedelijk kunnen we begin deze december al zorgen dat een groot deel van de blikken olie in Nederland is. Dus wil je bestellen, laat het dan zo snel mogelijk weten!! Er zijn ruim 250 blikken beschikbaar. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!!

Donkergroen blik waar natuurlijk ons eigen etiket op komt.

Lijkt je het, na het zien van deze foto’s ook leuk om een keer mee te helpen met oogsten, laat het ons weten. Het is echt een leuke tijd, met veel lekker eten!! Onze plukkers van dit jaar kwamen bijna allemaal voor de 2de keer!!

Dan rest mij nog onze plukkers te bedanken, want zonder hen hadden we het niet gered. Dus dank; Nicolette, Ernst, Mayra, Guydo, Connie, Thomas, Sanne, Dini en Eric !!

16 gedachten over “De olijfoogst en olie”

 1. Goedemorgen,

  Die zien er prachtig uit 😍
  Mag ik 2 blikken bij jullie bestellen?
  En (als de bouw van ons huis klaar is 🙏🙏) graag een keer helpen met de pluk.

  Groet,

  Lieke

  1. Dank voor je bestelling Lieke. Wil je jullie adres nog even doorgeven? (kan via Messenger evt) Heel leuk als jullie een x komen helpen plukken! 🙏😘😃

 2. Ik wil graag 3 blikken bestellen en kom ook graag een keer plukken!
  Weten jullie de reden van het slechte olijven jaar? Wel weer bijzonder dat de olijven die er zijn zo’n bijzonder lekker olie maken.
  Liefs en knuffels voor de hele farmelie 😘😘😘😘😘

  1. Dank voor je bestelling. Hele droge winter, hele lange en extreem hete zomer en ietwat te weinig gesnoeid vorig jaar, dat zijn wel zo’n beetje de oorzaken van een slechte oogst. Al geldt dat snoeien alleen voor onze bomen natuurlijk en niet in t algemeen. Knuffel terug x

 3. Hayyy Annemieke
  Wat fijn die olijfoogst met vrienden. Lijkt me leuk om x mee te doen,maarrr wanneer weet ik nog niet.
  Ben heel nieuwsgierig naar deze byzondere olijf olie! Zou ik hem ook ergens kunnen ophalen??
  Nu gaan jullie vast in winterslaap? Suc66666
  Doegie Gerda Vos

  1. Eind deze maand gaat de olie naar Gelderland en Groningen. Daarvandaan wordt het verstuurd. Beide locaties zijn niet bij jou om de hoek.
   Winterslaap…. Nee hoor, genoeg te doen, maar wel op t gemakkie!

 4. Hoi Annemiek en Ton
  Wij willen graag 10 blikken reserveren.
  Lijkt me ook leuk een keer te komen plukken. Mocht het lukken met de vakantie aanvraag. Wanneer is de plukperiode precies?
  Liefs HJ en Nicolette

  1. Dank jullie voor de bestelling!!
   De oogst begint begin november. Altijd afhankelijk van het weer. Bij regen wordt er niet geplukt. Minimaal 3 droge dagen aan een gesloten, omdat we binnen 3 dagen de oogst willen laten persen ivm de kwaliteit. Leuk als jullie een keer komen helpen!

 5. Hallo Annemieke,
  Van Lineke kreeg ik de link naar je nieuwsbrief…mmm dat ziet er heel mooi en lekker uit!
  Graag bestel ik 2 blikken olijfolie.
  Hartelijke groet!

 6. Hallo Annemieke, wat een mooi aanbod doe je! Mocht je nog niet uitverkocht zijn dan bestel ik hierbij graag 3 halve liter blikken olijf olie van jullie eigen grond. We zijn erg benieuwd. Hartelijke groet van Lineke Stoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *