1 week in Skjervøy

Een hele week in Skjervøy geweest. De plek waar ik in de begin jaren 80 regelmatig geweest ben, omdat mijn toenmalige vriend er vandaan kwam.  Zijn ouders en zus wonen er nog steeds en het weerzien was erg fijn! In 1980, aansluitend op het jaar in de volkshogeschool heb ik er zelfs 3 maanden gewerkt in het plaatselijke hotel.

Skjervøy

Veel was er niet veranderd, al hoef je nu niet meer over te varen. Er is een tunnel gekomen naar het naastgelegen eiland wat in verbinding staat via een brug met het eiland Skjervøy. De tunnel is een vreselijk ding; gaat stijl naar beneden en ook stijl weer omhoog, voor ons in z’n 2, langzaam kruipend! En er droop overal zeewater naar binnen en was heel donker. Voelde alsof we de hel inreden…….help we moeten ook nog terug!! Op het eiland zijn ook nieuwe wegen in de maak. Dit omdat de toegangsweg 10% stijl is en er heden ten dage veel vrachtverkeer rijdt ivm de zalmindustrie.

Nee dit is geen zalm, maar zeewolf. Deze heeft betere dagen gekend.

Ja, de zalmindustrie, die lekkere zalm uit Noorwegen, gekweekt! Hier op het eiland staat een fabriek die 24 uur per dag draait. Er werken veelal buitenlanders (Roemenen). In de fjorden wordt de zalm gekweekt, en hier op het eiland verwerkt. Er gaat 500 ton vis per etmaal de deur uit!! “Lekker” vol met antibiotica. De Noren eten het zelf liever niet !! Het levert natuurlijk een hoop werkgelegenheid op, en naast de olie die Noorwegen rijk maakt, is dit goudmijn nummer 2. Maar de zee vervuild door al deze vis productie, dus mogelijk dat er in de toekomst bassins aan land komen. De discussie hierover wordt hier al gevoerd.

Uitzicht over het eiland in de koude wind
vers gevangen vis
Op het vuur

Wij hebben heerlijke dagen gehad. De eerste dagen was het erg koud, stond er een snijdende wind, die zorgde dat het kwik onder de 10 graden bleef. Ondanks dat, mooie wandelingen gemaakt, een dag vis gevangen, de middernachtzon gezien en 3 dagen in de hut van de familie geweest, die aan de andere kant van het eiland ligt. Heerlijk, we hadden echt vakantie en sliepen voor het eerst in 3 maanden niet in ons eigen bed. De dagen dat we in de hut waren klom het kwik op naar 20 graden, en dan is het echt warm hier! Genoten van de prachtige uitzichten, de vogels, de zeelucht en de stilte. Heerlijk vuurtje gestookt en zelf gevangen vis op de bbq bereid. Alleen Lotte vond het geen fijne plek. Zij was bang voor de schreeuwende meeuwen, de zoemende insecten en ook de stenen op het strand waren niet fijn om op te lopen. Zij vierde vakantie in de hut!

Middernachtzon
Middernachtzon
Gøril en Lotte op het strand bij de hut
Mooi

Morgen verder noordwaarts richting Alta, om vervolgens af te zakken naar Finland.

PS; meer foto’s op de foto bladzijde!!

6 gedachten over “1 week in Skjervøy”

  1. I wish I would be with you . What a nice report ( another one) !
    Go on folks.
    Philippe et Nana TRACTIONS SANS FRONTIERES

  2. Hallo Annemieke en Ton. Wat een mooie plaatjes en verhaal weer. Het blijft super leuk om op afstand met jullie mee te liften. Groetjes uit Noordwijkerhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *