Dag Noorwegen

Nadat we gisteren het museum in Alta hebben bezocht, zijn we rechts af geslagen, de weg richting het zuiden. Weg van de zee, het binnenland in. Dwars door de Finnmarksvidda, het noordelijke gebied van Scandinavie, het land van de Samen (lapland).

Heel oud

Vandaag zijn we na een bezoek aan Juuls zilversmederij in Kautokeino, de grens over gegaan en Finland binnen gereden. De smederij was prachtig, wat een levenswerk, wat waanzinnig mooi!! Met zoveel liefde allemaal gemaakt. Zeker de moeite waard om te bezoeken!! In Kautokeino onze laatste Noorse kronen opgemaakt in de supermarkt, want vanaf nu kunnen we onze euro’s weer gebruiken.

uitzicht op Kautokeino vanuit de zilversmederij
Zilversmeden aan het werk
mozaïek muur

Vaarwel Noorwegen. Ruim een maand gereden door dit prachtige land. Nu al denk ik met weemoed terug aan de prachtige fjorden, de vergezichten, de bergpassen. De gekleurde huizen, de bruinvissen, de zilte zeelucht, de middernachtzon. De pasteltinten aan de hemel in het noorden, de vele meren in het zuiden, de regen in Bergen, de vele boten in alle havens. De verse vis op het kampvuur. Het weerzien met fijne mensen.

Vissen voor lunch

Natuurlijk waren er ook de zwabber wegen, waar je nergens harder mag als 90 km per uur, wat voor ons geen probleem was natuurlijk. En de enge tunnels en vele wegwerkzaamheden, waar je soms zomaar een kwartier moest wachten voor je verder kon. In Noorwegen moet je geen haast hebben. Je rijdt er vele kilometers en tanken lijkt op een gokspel, want de prijzen variëren tussen de 12,2 en 15,5 kronen, wat neer komt op ongeveer €1,30 en €1,60. Soms zijn de prijs uitersten een paar honderd meter bij elkaar vandaan. En ja, Noorwegen is een duur land, maar dat zou je niet mogen weerhouden er ooit eens naar toe te gaan. En als je na je vakantie thuis bent, krijg je nog leuke soeveniers thuisgestuurd, in de vorm van de rekeningen van de tolwegen!! Voor personen auto’s zijn dit vaak kleine bedragen, zodat haast de postzegel om de rekening op te sturen, nog duurder is als de rekening zelf. Bij ons zullen ze er wel wat op verdienen want wagens boven de 3,5 ton betalen aanzienlijk meer.

middernacht

Noorwegen bedankt voor al je natuurschoon, ondanks de vele regen was je fantastisch.

Nu in Finland het land van de 1000-den meren en de miljarden muggen…….

2 gedachten over “Dag Noorwegen”

  1. Ja,ja. Muskieten met snavels. Daar hebben veel mensen hoeden of grote petten met netten . Want die krengen STEKEN ,niet leuk meer. Bij de apotheek kun je er crème voor halen. .Maar ook daar zijn zoveel mooie plekjes, en meren. EN,, heel mooie musea . Schilders!!! Wat hebben jullie weer prachtige foto,s. Ook heel mooi beschreven, machtig. Helsinki is ook een aanrader..jullie zullen het weer allemaal beleven. Heel fijne reis en tijd. X Xliefs

  2. Ja, ‘ons’ Lotte is daar helemaal lek gestoken. Moest naar een dokter voor pillen. Op dit moment zit ze trouwens in Pudajärvi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *