De mug

Finland wordt bijna in 1 adem genoemd met de mug. Niet vreemd want met al dat stilstaande water, en zomers een redelijk warme temperatuur, gedijen deze insecten maar al te goed.

Het zijn steekmuggen, de vrouwtjes dan, want die willen ons bloed. Zit vol met eiwitten die goed zijn om eitjes te leggen. Verschillende maten muggen, van heel klein, de zogenaamde knot, tot gewoon klein en normaal formaat. Zo ver bekend brengen deze stekers geen enge ziektes over. Maar steken doen ze.

Nu hebben we ons huis op wielen aardig “mug proef” gemaakt, dachten we. Met muggengaas voor alle luiken/ramen, die open kunnen. Maar de beestjes weten toch elke keer mee naar binnen te glippen, zodat we steeds meppend en handen klappend (in de hoop de mug hier tussen te krijgen) in de kamer zitten. Lotte vindt dit erg vervelend. We stralen bij het gemep blijkbaar behoorlijk wat agressie uit, waar zij, gevoelig als ze is, bang van wordt.

Ook onze bedstee weten ze binnen te dringen. Dus met muggenspray, tijdschrift als vliegenmepper, telefoon als schijnwerper, gewapend naar bed. Meestal val ik snel in slaap, maar als ik midden in de nacht wakker wordt hoor ik constant gezoem om mijn hoofd. Vaak doe ik het licht aan om te zien waar de krengen uithangen om ze vervolgens, zonder pardon, neer te meppen. Ook gebruik ik de “sla mezelf voor mijn kop” techniek; wachten tot ze heel dicht genaderd zijn en dan toeslaan. Als het daarna stil is, dan heb ik succes gehad. Niets is vervelender als je denkt alles weer onder controle te hebben, je op het punt ligt van weer in te slapen, en dan komt er weer zo’n dame aan gezoemd. Begint het “feest” weer van voor af aan. Het zijn korte nachten hier in Finland.

Buiten zitten, gehuld in een rookgordijn van anti mug spiralen

Als ik buiten plas, spuit ik eerst mijn billen in met anti mug, want een jeukende kont zit echt niet lekker! Mijn voorhoofd voelt inmiddels als een krater. Gelukkig is het niet zichtbaar. En gelukkig zijn de muggen steken minder jeukend als die van de zandvlooien. In zowel Denemarken als Noorwegen heb ik met blote voeten over een zandstrand gelopen. Nou dat had ik beter niet kunnen doen. Mijn voeten en enkels werden meteen door de zandvlooien besprongen. Het jeuken van die beten begint vaak pas de volgende dag, en komt vervolgens een avond of 4 terug. Gevolg 2 voeten met rode korstjes van het krabben. Muggenbeten zijn dus gelukkig niet zo heftig. Zolang we in Finland zijn zullen we er mee moeten leven. Korte broek en hemdje blijven voorlopig in de kast, ondanks het kwik wat stijgt naar 20+ waarden.

8 gedachten over “De mug”

  1. Idd wierook branders. EN klamboe voor het bed.Al de. hoed//pet met gaas gezien?? Lopen de inwoners zelf mee.Ook dat helpt echt. Maar gelukkig,weer en zon beter nu. Crème haalden wij toen bij de apotheek, janneman was ziek van die steken..en pillen..hielpen wel..nog een fijne tijd ..hopelijk met minder steektuig. Blijf genieten.

  2. Hoi. Wat vervelend al die muggen. Terwijl jullie lek geprikt worden ( en ik niet) krijg ik nu al jeuk. Alleen al van jullie verhaal.Ik hoop dat ze het gauw opgeven. Groetjes en tot mails. Ria

  3. Wij hebben een geïmpregneerde klamboe , nooit gebruikt maar toch gelukkig hier geen last maar boven is jet raak vandaar dat je weinig rendieren ziet die trekken naar koude gebieden waar minder muggen zijn

  4. Hoi Ton en Annemieke, ooit leefde ik in het bos van Suriname en als het donker werd, trokken we onze trainingspakken aan, met sokken, want de ellendelingen hielden van je enkels. Voordat we naar bed gingen, spoten we Baygon (oei, gif) onder de klamboe. Er is ook zoiets als “muggenmelk” wat in de handel is en op het zakje staat : 8-12 uur bescherming. Ik heb met jullie te doen. Gaan jullie nu snel weg uit Finland ? Zou ik helemaal snappen. Groetjes, Ria Vr.

    1. Ja, in de tropen weet je dat wanneer het gaat schemeren, de muggen aan gaan vallen. Hier in het noorden is geen schemering in de zomer, dus vallen ze de hele dag aan! We zitten nu zuidelijker en hebben minder last van ze gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *