Berlijn

Met de “park4night” app weer een prima stek gevonden om (gratis) te overnachten in Berlijn. Aan de rand van het voormalige vliegveld , Tempelhof.

De tempelhof gezien vanaf het dak van de Magirus

 Tempelhof, een vliegveld met geschiedenis. Hitler wilde er ’s werelds grootste luchthaven van maken, dé uitstraling van het derde rijk. Zover is het nooit gekomen, maar het bleef een luchthaven tot 2008. Van juni 1948 tot mei 1949, tijdens de blokkade van West-Berlijn door de Sovjet-Unie heeft Tempelhof een vitale rol gespeeld als eindpunt van de Berlijnse luchtbrug die de Geallieerden uitvoerden onder directie van de Amerikanen. De luchtroutes boden de enige toegang tot dit gedeelte van Berlijn en haar 2 miljoen inwoners. Gedurende 320 dagen voerden militaire vliegtuigen voedsel, medicijnen en alle andere belangrijke zaken, zoals steenkool aan. Dankzij deze gebeurtenis keken de Berlijners anders tegen de luchthaven aan. Het werd niet langer in verband gebracht met de nazi’s. Na de sluiting van de luchthaven hebben de Berlijners zich in een referendum uitgesproken dat Tempelhof een park moest worden en dat het niet bebouwd zou worden. En zo geschiedde. Een prachtig open veld van 380 hectares. Er zijn volkstuinen aangelegd, grote honden uitlaatplaatsen, Een geweldige midgetgolf baan, een paar ‘biergartens’, bbq velden en op de start-en landingsbanen wordt gejogd, geskateboard, gefietst, gesurfd. Het is een multicultureel bonzend hart geworden, een genot om er te picknicken, te luieren of juist heel sportief je rondjes te rennen of fietsen. Dit was op zondagmiddag onze eerste kennismaking met Berlijn anno 2017. Wat een heerlijke binnenkomer!

tuintjes

midgetgolfbaan

De 2 dagen hierna hebben we Berlijn verder op de fiets ontdekt. Natuurlijk een aantal bezienswaardigheden bezocht, zoals, Alexanderplatz, waar we ook wat geshopt hebben, de parlementsgebouwen, Brandenburger Tor, verschillende monumentale gedeeltes van de muur. En deze maakten zeker indruk. Zo vreemd om te realiseren dat al die ellende heeft plaatsgevonden tijdens onze levens, en dat het nog maar zo kort geleden is dat de muur daadwerkelijk sneuvelde. Die herinnering staat in ons geheugen gegrift.

Muur en wachtpost

Er staat op 1 plek nog 1300 meter muur overeind. Daar hebben kunstenaars van alle uithoeken van de wereld kunstwerken op geschilderd. Een lelijke muur is zo toch nog een beetje mooi gemaakt.

In Kreuzberg hebben we heerlijk over een markt geslenterd. De groentes en fruit waren hier zo ontzettend goedkoop dat het verleidelijk was om er geen kilo’s van te kopen. Maar ja, wat moet je met zulke grote hoeveelheden? Daar hebben we de plek niet voor. Dus ons ingehouden en alleen 2 super sappige mango’s gekocht voor €1.

Natuurlijk hebben we de laatste middag in het park gezeten. Genietend van het zonnetje en alle sportieve Berlijners om ons heen. De indrukken verwerkend van deze heerlijke en mooie multiculturele stad, met vriendelijke mensen. Een bezoek absoluut waard.

2 gedachten over “Berlijn”

  1. Grappig toch…. jullie zullen de plekjes niet vinden. Geweldig!!!!!.Ook het museum v.d. muur bezocht? Bij checkpoint Charlie?????? Daar wordt je echt koud van. Wat de mensen uitvonden om proberen te ontsnappen over de muur…. EN die foto,s. En idd dat was in onze tijd.. Waren de zandsculpturen er ook weer????? Nog op het strand gelegen aan de Elbe bij dat grote station???? Er is zoveel te zien en te beleven….. Ben benieuwd naar jullie verdere belevenissen.. nog een fijne leerzame reis. Liefs uit een nat Zierikzee. X. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *