Polen

Nadat we het oerbos verlaten hebben, zijn we dwars door Polen gereden richting Berlijn. Het was heet, tegen de 35 graden. Eindelijk echte zomerse temperaturen, alhoewel het wel zweten was in de cabine. Maar goed we zullen niet klagen!!

Polen doorkruist, een mooi land! Vrij vlak, heel veel landbouw, granen en mais, weinig veeteelt. In het oosten tegen de Wit-Russische grens vele langgerekte dorpen met kleine houten huisjes, sommigen in slechte staat, anderen mooi gerestaureerd. In deze regio zag je naast de katholieke kerken, allemaal met 2 torens, ook nog Russisch orthodoxe kerken, met mooie kelkvormige messing torens. Maar Polen is een katholiek land. Bij elk dorp zie je een beeld van Jezus of Maria in een perkje omringt door bloemen en vaak versierd met gekleurde linten. Ik had er een hele serie foto’s van willen maken, maar helaas is dat vanuit een rijdende auto erg lastig en stoppen was meestal niet mogelijk.

Ook wordt er enorm veel aandacht besteed aan de begraafplaatsen. Graven vol bloemen en mooie kandelaars. Er zijn ook enorm veel begraafplaatsen, waarschijnlijk doet men hier niet aan ruimen en cremeren. Helaas hebben we er geen in het donker gezien, want dat was vast mooi geweest met al die kandelaars (mits ze branden natuurlijk!).

We hebben overnacht op verschillende plekken, op een parkeerplaats bij een museum, langs een rivier en bij nog een rivier. En ook een nachtje op een soort camping bij een klein meertje. Warschau hebben we ivm de hitte overgeslagen. Bij 35 graden is het niet fijn in een stad.

oude ruime langs de Wisla
De Wisla

Door de hitte ontstonden er ook enorme onweersbuien met hevige windstoten. 1 keer reden we ’s morgens door zo’n bui, het was gewoon pikke donker en in een mum van tijd stonden de straten blank! Heftige tropische bui, waarbij ook een aantal bomen sneuvelden. Op de avond dat we langs de rivier stonden, begon het ook te onweren en enorm hard te waaien, de Magirus stond heftig te schudden. De volgende dag bleek dat deze storm heel veel schade had aangericht. Er waren werkelijk hele bossen omgewaaid, echt bomen afgebroken als lucifer houtjes! Ongelooflijk, we wisten niet wat we zagen !

Foto’s vanuit de auto genomen, dus niet zo heel duidelijk, maar de ravage was enorm. Ook hebben we daken van huizen er naast zien liggen. We kunnen nog van geluk spreken dat we geen boom op ons huisje hebben gekregen!

Het laatste stuk in Polen hebben we op de snelweg gereden, tolweg, geheel tegen onze principes in, maar goed het schoot wel lekker op na heel veel smalle hobbelige weggetjes. Het stuk tot de Duitste grens bestond voornamelijk uit bos aan beide kanten van de weg. En wat heel bijzonder was waren de enorme hoeveelheden wildpassages, zowel over als onder de snelweg. Echt soms wel elke kilometer! Ongetwijfeld bedoelt om de fauna migratie in stand te houden tussen de diverse natuurgebieden.

Inmiddels aangekomen in Berlijn, waar we naast het oude vliegveld de Tempelhof een plekje hebben gevonden. Maar hierover de volgende keer meer.

Eén gedachte over “Polen”

  1. Jullie hebben echt geluk gehad met dat noodweer. Op journaal zagen we de schades overal. We dachten veel aan jullie. Weer een avontuur. Wandel ze in berlijn.X X. Liefs uit gouda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *