Februari, nog winter…

De eerste maand van het jaar zit er alweer op. Langzaam gaan we richting de lente. De amandelbomen staan volop in de bloesem. En ook bloeien er vele bloemen in de velden.

We zijn nog altijd aan het werk op de boerderij, samen met andere vrijwilligers. We hebben besloten hier nog een week of 3 te blijven. Op 2 maart varen we van Palermo naar Salerno, wat net onder Napels ligt. Dit keer een boottocht overdag in plaats van een nachtboot. We hebben voor we overvaren, nog een dag of 10 om Sicilië verder te verkennen.

Op 1 van onze vrije dagen hebben we de stad Siracusa bezocht. Prachtig oud centrum met indrukwekkende gebouwen en een boulevard met terrassen. Ik begrijp nu ook waarom Fiat zulke kleine autootjes maakte. De straten zijn in de oude steden zo ontzettend smal, dat er alleen een klein voertuig inpast. De hedendaagse Smart zie je hier dan ook veel rijden, want van de kleine oude Flatjes zijn er nog maar weinig over. In Siracusa eindelijk onze eerste pizza gegeten in Italië, natuurlijk buiten op het terras!

De dagen hier zijn afwisselend. Ton heeft in 1 van de appartementen een trap gebouwd, en is nu bezig met de balustrade boven bij het slaapgedeelte.

Ik ben vooral in de tuin bezig. Flink veel onkruid gewied, geharkt, nieuwe plantjes gepoot. Ook 2 ochtenden kikkererwten uitgezocht, een monnikenwerkje. De erwten waren te droog geworden om te planten, dus ze gaan gemalen worden tot meel, waar je dan weer heerlijke falafels van kunt maken.

We koken hier bij toerbeurt, geen vastgesteld schema, maar gewoon wie zin heeft en ideeën die gaat aan de slag. Bij 2x per dag warm eten komt daar best wel wat bij kijken, maar eigenlijk levert het nooit problemen op en eten we dagelijks heerlijk!! Natuurlijk veel pasta, want we zijn per slot van rekening  in Italië.

Met de nieuwe kippen gaat het niet zo best. De 6 nieuwelingen blijken uit de legbatterij te komen, snavels afgeknipt en erg bang. We moeten ze nog elke avond bij de andere kippen in het nachthok zetten. Ook hebben ze een ziekte onder de leden, de kippenpokken. Hun ogen gaan dicht zitten, waardoor ze niet meer eten. Helaas is het erg besmettelijk en worden de andere kippen en de haan er ook mee geïnfecteerd. Elke ochtend zijn Ton en ik bezig om de ogen open te weken, met afgekoeld gekookt water en wattenstokjes, een hele klus. Het juiste medicijn is nog steeds niet gekocht. We hebben ze wel weten te overtuigen dat het geen griepje is wat ze hebben, maar wel degelijk iets serieus, waar ze aan dood kunnen gaan, maar het schiet nog niet op met de juiste medicatie. De ene dierenarts weet niets van kippen, de ander wil ze injecteren met antibiotica, maar ze hebben zalf voor hun ogen nodig.

De haan zijn oog zit dicht en heeft pokken op zijn hanekam

Het weer is wisselend, als de zon schijnt is het warm en werken we regelmatig in ons t-shirt met korte mouwen. Maar als er een frisse wind staat en de zon zich achter de wolken schuil houdt, dan lopen we met onze winterjas aan. Ja, het is nog steeds winter, maar we gaan richting de lente!!

10 gedachten over “Februari, nog winter…”

 1. Nou, nou. Jullie zijn dus nu ook al kippen dokter.. Maar antibiotica werkt daar toch ook goed op. Ze waren zeker goedkoop in aanschaf?? Zielig he. Moeten jullie ze nu ook zelf voeren en hoe doe je dat,met een pincet?

 2. 2e poging. Hoe gaat dat met koken, eet iedereen samen met jullie vegetarisch?? Of gewoon vleeshap apart. Ja wat wordt de natuur al mooi hé. Hier in Spanje ook bloeiende, rose en witte amandel bomen. En veel geels. Wat?? Geen idee maar het staat leuk. Zon, zon, maar ijzige wind. Nou veel plezier met alles,, vergeet niet om te genieten. PS, net zo, ’n trap als thuis hé. X XX

  1. Hoi Jan en Gerda. De kippen eten gelukkig nog gewoon zelf zodra de ogen open zijn. Wij eten gezamenlijk, meestal tussen de 8 en 10 mensen. Er wordt vaak vegetarisch gekookt, als er vlees is, dan is vegetarisch apart. Er wordt met iedereen rekening gehouden.Wij eten alleen ons ontbijtje in ons eigen optrekje en eind van de middag zitten we ook thuis lekker aan de thee, even bijkomen van het werk, voor we gaan eten. Hier nu een paar dagen regen, dus weinig werk, ook wel lekker, even rust voor onze lijven! Maar heb toch liever de zon hoor!
   De trap in ons huis was een kant en klare, deze is zelf getimmerd en veel mooier !!

 3. Hallo,
  Waar ik wel benieuwd naar ben is of de pizza in Italië net zo lekker is of lekkerder als die we altijd nemen bij de pizzeria bij jullie in Frankrijk.?
  Veel plezier.

  1. Je hebt hier echt wel heel veel soorten. Nu hebben we inmiddels 2x pizza gegeten. Nee, niet zoals die in Vayrac, maar ook zeker lekker. We zullen zeker nog een x testen!!

 4. Wat afschuwelijk zeg, die zieke kippen. Ik zou er niet van kunnen slapen als het mijn kippen zouden zijn.
  Wij hebben zelf nooit te maken gehad met zieke kippen, maar door me goed te verdiepen in kippen verzorgen leerde ik dat hygiene en prefentie tegen o.a bloedluis (bloedmijt) erg belangrijk is. Dus ik behandelde de zitstokken, legnesten en de kieren in het nachthok ongeveer elke 3 weken met diatomeeenaarde en onder de zitstokken lagen (gladde, gelakte) mestplanken die elke ochtend werden schoon geschraapt, en vervolgens de hele dag in de zon werden gezet zodat het uv-licht ook zijn ontsmettende werk deed. En dan om de paar dagen boende ik de mestplanken even helemaal schoon.(en ook daarna in de zon gezet).Ik heb o.a veel geleerd op kippenforum.nl Er zitten daar wel een paar experts.
  Ik heb vanochtend even gekeken wat kippenpokken zijn. Blijkt o.a te worden verspreid door muggen en …… bloedmijten. De dichtgeplakte ogen moet je inderdaad behandelen met antibioticazalf, en volgens meerdere bronnen helpen vitamine A en multivitamine preparaten om de algemene toestand te verbeteren.
  Maar ik denk dat als de besmetting ernstig is en er niet de juiste medicatie voorhanden is, je de kippen het best uit hun lijden kunt verlossen. En alvorens de boer weer kippen denkt te gaan houden moet ie er wel zeker van zijn dat er geen bloedluis meer in het nachthok of ren zit. Kijk eens op kippenforum.nl. en hier een link van dierenartsencentrum Herckenrode. Misschien heeft de boer er wat aan.
  Ik denk niet dat hij ooit nog batterijkippen (om sentimentele beweegredenen?) zal redden. Wat een ellende!
  http://www.dierenartsenherckenrode.be/vrij.cfm?Id=104

  1. Hoi Paul.
   We hebben de nieuwe en oude kippen apart gezet. Beiden een eigen nachthok. Nu kunnen de nieuwe kippen rustiger en meer eten. Ze werden steeds weggejaagd door de oude garde. De haan nam ze ook niet echt in bescherming. Zo kunnen ze aansterken. Vandaag voor het eerst geen ogen schoon hoeven maken, ze konden allemaal wat zien. Er is inmiddels een medicijn gehaald, wat in het water gaat gedurende 5 dagen. Ze zien er nu al wat beter uit, dus hopelijk helpt het. Paar dagen geleden waren er wel enkele waarvan we dachten dat ze rijp waren voor de slacht. We hebben ook veel site’s bekeken en ons verdiept in de pokken ziekte. De kippen lopen niet elke dag los, maar blijven veelal in de ren. Deze is van de week helemaal schoon geveegd. We zullen de nachthokken ook schoon maken.
   Ze wisten helemaal niet dat het legbatterij kippen waren, daar kwamen we pas later achter. Domme aanschaf geweest van een enthousiaste medewerker die graag meteen nieuwe kippen wilde toen het grotere nachthok klaar was.Daar gaan ze nooit geen kippen meer kopen!
   We hopen dat de nieuwe kippen nu aansterken, nu ze apart zitten en dat ze het allemaal gaan redden. We houden je op de hoogte en bedankt voor de info!

 5. It was good to catch up with your adventures. I can no longer access my Facebook page, but depend on the Facebook alerts. Looks wonderful in Italy and here we still have rain and a lot of it this year. Where are you off to next? I guess the work is helping you to finance the next leg of your voyage but you are both looking healthy and happy and that’s the important thing.

  Rachel and Graham

  1. Hello Rachel and Graham. We do volunteer jobs, just get food. But we don’t drive, so saving a lot of money!
   Next month we go north to Holland. Second grandchild of Ton will be born and my parents have their 65 years married anniversary.
   After that we go south to Portugal. We’re looking forward to spring, many cold day’s also, but luckily not so wet as France!
   XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *