Augustus oogstmaand

Eindelijk de tijd om weer even bij te kletsen! Een regendagje vandaag, dus fysiek rust!! Wat zeker welkom is, na weer een aantal weken flink gewerkt te hebben.

We zitten alweer over de helft van augustus, de ergste hitte ligt achter ons, en we genieten van de temperaturen rond de 30 graden ipv 35+. Zoals de titel al zegt, is augustus echt de oogstmaand. Omdat we zoveel groentes hebben, zijn we begonnen met verkoop aan huis. Voor €1,20 per kilo verkopen we verschillende soorten Courgettes, pompoenen, tomaten en aubergines. Inca bessen, pepertjes, gedroogde tomaatjes en kruisbes-tomaatjes gaan per bakje. Daarnaast oogsten we appels, peren, frambozen, bramen en aardbeien, lekker voor eigen gebruik. En natuurlijk wordt er weer jam gemaakt van de vruchten. Het is echt een enorme rijkdom al dit lekkers uit de tuin!

Ja, we hebben 4 weken lang vrijwilligers gehad. 2 Ierse jonge dames bleven een week, 2 Belgische vrienden, 1,5 week en 2 Spaanse vrienden 2 weken. Hierdoor hebben we weer wat projecten afgerond. Zo zijn er rond de fruitboompjes in het dal allemaal stenen gelegd, om te voorkomen dat we er met de bosmaaier tegen de boompjes maaien. De stenen kwamen uit de drooggevallen rivier. De kippenren is grotendeels ontdaan van bramen en ander overtollig struikgewas. Ook bij het huis zijn veel ongewenste bossages weggehaald. Onze houtstapel is weer wat aangevuld en natuurlijk hebben we de yurt opgebouwd en is het dak op het huis gelegd!

Hieronder een fotoimpressie van de opbouw van de yurt.

Begin van het platform
puzzelen
alles op gelijke hoogte
de platen erop leggen
begin van de opbouw
wederom puzzelen
het geraamte staat
laken als eerste laag
dan de wollen isolatie deken
dan het zeil tegen het vocht
als laatste de buitenhoes
trotse bouwers
mooi plekje!

Natuurlijk hebben we ook weer vele uren aan het meer doorgebracht. Blijft een zegen dit “om de hoek” te hebben. Ook de honden genoten van de uitjes naar het meer. Lotte die jarenlang niets van water moest hebben, gaat nu zelfs zelfstandig zwemmen!!

Helaas zijn er deze zomer ook weer de nodige bosbranden geweest. Altijd ver bij ons vandaan. Maar de blusvliegtuigen kwamen bijna dagelijks water uit het meer halen. Soms roken we tegen de avond de brandlucht en zagen we dikke rookwolken voorbij trekken.

Naast de bouw van de yurt ligt (die overigens nog afgewerkt moet worden, en ingericht), ligt nu de aandacht bij het huis. Samen met de vrijwilligers de eerste dakplaten erop gelegd en later met behulp van de buurman de laatste paar. Gisteren hebben we samen het dak van de schuur aan 1 kant voorzien van een nieuw dak. We zijn erg blij met het resultaat!

Nu zijn we er nog lang niet hoor! Ons streven is om het huis in elk geval dicht te hebben voor de olijfoogst begint. En een vloer erin te hebben. We moeten nog ramen bestellen, nog meer hout voor de buitenkant, bleek niet genoeg te zijn. En de grootste klus is nog wel om de vloer te effenen. En natuurlijk eerst verder met de natuurstenen aan de onderkant. Op de vloer komen plavuizen, lekker koel in de zomer en praktisch met de honden.

We verwachten volgende week wederom vrijwilligers, er is immers nog werk genoeg te doen.

Zo wordt er ook bijna dagelijks gemaaid tussen de olijfbomen. Een flinke klus. Ook de 2de bosmaaier is inmiddels vervangen, wat het maaien wel wat fijner maakt. Desondanks nog een flinke lap te gaan. Dit allemaal al ter voorbereiding van de olijfoogst. Gelukkig hebben we toch een aantal bomen ontdekt waar veel olijven aan zitten, dus we hopen weer op een goede oogst.

Dit jaar zullen we geen pakketten hebben voor de verkoop. We hebben er gewoonweg de tijd niet voor. Na een zomer zonder bezoek en vrijwilligers (op de laatste weken na dan),is het ons niet gelukt om daar aandacht aan te besteden. Misschien dat er nog wat jam besteld kan worden naast de olie, maar dat zal moeten blijken de komende weken.

Naast al het werken is er gelukkig ook tijd voor ontspanning. Zo zijn we laatst uit eten geweest in een heerlijk vegetarisch restaurant in Castelo Branco. En vrienden van ons organiseren elke zaterdagavond een sjoel avond. Naast de sjoelbak die de hele avond wordt gebruikt wordt er gezongen en muziek gemaakt. Iedereen neemt wat eten en drinken mee. Een gezellig samen zijn in een open schuur en buiten.

Sjoelen
Ton speelt de hangdrum

Ons busje staat inmiddels al 2 weken bij de garage. We wachten rustig af. Vermoedelijk moet er een onderdeel besteld worden, waar het wachten op is. Gelukkig hebben we onze trouwe Nissan die ons overal naar toe brengt. Verder is het gelukkig gestopt met spullen die kapot gaan…..afkloppen!!

afgeleverd bij de garage

Volgende week heb ik dan eindelijk een afspraak bij de IMT, dat is de Portugese CBR of RDW, dat weet ik even niet. Het gaat er in elk geval om dat ik mijn Franse rijbewijs omruil voor een Portugees. De mijne voorloopt namelijk op de dag van de afspraak en mijn groot rijbewijs is inmiddels al verlopen…. Ik heb een medische en psychologische keuring gehad, en nu maar duimen dat ik al mijn rijbewijzen kan behouden. Ben hier al ruim 1 maand druk mee. Ivm de corona kun je het kantoor niet zomaar meer binnen lopen, maar moet alles op afspraak. En zo’n afspraak maken is niet gemakkelijk! Maar goed, hij is er en we zullen zien of het allemaal lukt!

Geloof dat ik alle nieuwtjes wel heb vermeld nu. Geniet allemaal van een fijne nazomer…..tot de volgende keer!! Annemieke

4 gedachten over “Augustus oogstmaand”

  1. Wat is er een hoop gedaan..het ziet er prachtig uit,vooral dat dak van huis en schuur.. machtig…..en dan al die groenten en fruit te weten wat je hier betaald voor iets fruitigs…. Wat heerlijk dat er toch nog olijven zijn die alles hebben overleefd…. En ook heel fijn dat jullie een eigen,,,,,meer in de buurt hebben….Die yurt,wat een pracht plaatjes..geniet van alles en ja,,,,dat werken houd nooit op,, dat is het boerenleven.. nog een fijne zomer enzo…poot voor de hondjes en dikke knuffel voor samen.

  2. Wat hebben jullie weer hard gewerkt en wat een mooie plek om te wonen. Wie heeft er zo’n uitzicht terwijl je in de keuken staat. Super mooi. De binnenkant van de yurt is ook zo mooi getekend . Leuk om te zien hoe het opgebouwd is. Jullie kunnen trots zijn op je zelf. Groetjes en tot de volgende blog.

  3. Wat is er weer veel opgebouwd bij jullie, Annemieke! Zier er allemaal prachtig uit. En idd fijn dat jullie water in de buurt hebben met die hitte van de afgelopen tijd.
    Fijn dat er nu weer vrijwilligers zijn voor het werk én de gezelligheid. Alle goeds gewenst uit een regenachtig, maar heerlijk fris Nederland! Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *