April 2021

Alweer april. Nu dan maar weer eens een update over al onze werkzaamheden van de afgelopen tijd. Want sinds januari is er natuurlijk van alles gebeurt. Naast het feit dat Paco nog steeds spoorloos is, hebben we natuurlijk niet stil gezeten.

In februari kregen we weer hulp. Onne die via via van ons had gehoord is 2,5 week hier geweest. Hij bivakkeerde in de yurt, die weliswaar verkocht is, maar er nog steeds staat. Hij heeft heel wat bramen weggesnoeid. Na ruim een week kreeg hij hulp van Sanne, die wederom ons een maandje heeft geholpen, net als in het najaar.

In februari werd dan eindelijk de kas geleverd. 2 mannen hebben er 3 dagen over gedaan om hem op te bouwen, maar dan heb je ook wat!! Tjonge wat een ding, en wat een fijne werkplek. We zijn meteen begonnen met zaaien. Bij de boomkwekerij, waar we vaste klant zijn, konden we 2de hands bloempotten en zaaibakken kopen. Verder zijn er inmiddels zo’n 35 zakken potgrond doorheen gegaan a 50 liter.

Achter in de kas maken we onze tropische tuin, daar staan oa; kiwi’s, mandarijn, druiven, passievrucht, avocado en binnekort banaan. Ook laten we er wat groenten groeien, zodat ze een stapje voor zijn op dat wat buiten geplant wordt. We halen water uit de vijver, dat via een pomp de kas in komt. Inmiddels zijn we ook begonnen met de verkoop van vele stekjes, en dat loopt best goed. We proberen ook vooral te kweken wat hier moeilijk of niet te krijgen is. De markt is bedoelt voor de buitenlanders die hier een bestaan aan het opbouwen zijn. We hebben dan ook al heel wat nieuwe mensen ontmoet, waarvan een groot deel hier ook pas zijn komen wonen, dus druk bezig zijn met de aanleg van hun tuin. Naast de stekjes verkopen we ook jonge boompjes. Ton heeft in het najaar al takken op water of in de grond gezet, zodat ze nu wortels hebben en verkocht kunnen worden. Zijn oa, vlier, treurwilg, kamperfoelie en moerbei.

De bouw van het huis ligt op het moment even zo goed als stil. Volgende week gaat Ton samen met Liesbeth aan de gang met de elektra (zij heeft er verstand van!). De keuken en douche krijgen vorm, maar er moeten nog tegels voor uitgezocht worden en het water moet nog worden aangesloten. Alle muren zijn nu bijna afgetimmerd, nog een kleine hoek te gaan. De vloer is betegeld op wat randjes na. De boiler hangt op zijn plek en ook de koelkast is een soort van ingebouwd. We hebben een extra 5 pits fornuis gekocht, want eerdaags wordt het te warm om op het houtfornuis te koken. Het aanrecht moet ook nog gemaakt worden, dus we leven nog steeds met een alternatieve keuken en douchen doen we nog altijd in de vrachtwagen. Hopelijk gaan volgende week eindelijk de Chinese winkels weer open, zodat er gordijnen gekocht kunnen worden. Als die hangen, is het net wat meer af.

Buiten hebben we de boel aardig opgeruimd, en ook zijn de voegen gemaakt tussen de stenen die aan de onderkant van het huis liggen. Ton heeft afgelopen week de regengoot opgehangen, want gisteren regende het, dus kon het eerste water in het bassin worden opgevangen. Dit water zullen we ter zijne tijd in huis gaan gebruiken voor de afwas, douchen en de was.

En dan werken we natuurlijk ook in de tuinen in het dal. De aardappels zijn gepoot, en peultjes en boontjes gezaaid. Andijvie plantjes in de verhoogde bedden geplant, want daar was alle broccoli inmiddels geoogst. De ronde tuin bereid ik voor om bloemen in te planten. Het nodige gras is gemaaid. Hout voor de komende winter bevrijd uit vele bramen, klaar voor transport naar boven, waar van de zomer vrijwilligers het weer in mootjes mogen zagen en hakken!

Nu even een tijdje bewust zonder vrijwilligers. Zo hebben we tijd om ieder op zijn manier het verlies van Paco te verwerken. Want dat heeft toch wel aardig impact op ons leventje. Paco was zo’n vrolijke noot in huis, het gemis is groot.

elke avond branden we een kaarsje

Gelukkig is de lente in alle hevigheid los gebarsten en kunnen we genieten van al het moois wat weer gaat groeien en bloeien.

De wereld is inmiddels weer groen gekleurd en er zijn meer vogels als ooit tevoren. Zo nestelt het echtpaar hop, net als vorig jaar weer in een gat in de schuur, een merel nestelt zich in de nok van het huis. Hij maakt soms zo’n lawaai dat het lijkt alsof hij met gereedschap zijn nest aan het bouwen is. Een kwikstaart paar maakt een nest in de olijfboom naast het huis. Ja, volop bedrijvigheid in de natuur. Naast dat wij, Boris en Lotte in het huis wonen, verblijven hier ook de gekko’s, die we ’s avonds vaak tegen het plafond zien lopen. Onder het huis zit een slang, tussen de stenen (die mag de muizen eten die hier ook vaak binnen zitten!) en tussen de schuur en het huis wemelt het van de metselbijen.

We wensen ieder fijne paasdagen toe! Tot de volgende….

2 gedachten over “April 2021”

 1. You really have been busy, house is looking really good. I’ve started planting in our poly tunnel , nowhere near as big as yours! I love being in there. Looks like it will be months before we get to France. We have both had our first vaccine, second one end of April.
  So sorry about Paco.
  Take care
  Lots of love

  1. Hello Chris. Such a pity that you can’t go to France for a while. Finally everything is finished and now you can’t enjoy! 😢 It’s fun to work in the poly tunnel. We both enjoy it.
   Wish you happy Easter, stay healthy!! 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *