Van Pasen tot Pinksteren

Tjonge wat gaat de tijd toch weer snel. Al zolang van plan om te schrijven, maar het komt er steeds niet van. Maar tussen pasen en pinksteren is er weer een hoop gebeurt op Quinta Arrancada.

De plantjes verkoop was best een succes te noemen. De verkoop is nu zo goed als afgelopen, want alles staat nu zo’n beetje in de grond. En voor ons nu ook tijd om onze aandacht te verplaatsten naar de tuinen. Alhoewel we in de kas ook een heuse tuin hebben aangelegd. We oogsten daar al de eerste courgettes en komkommers! Naast de tropische tuin in wording hebben we dus ook seizoens plantjes geplant, om zo de oogst te vervroegen. Verder staan er ook nog plantjes die de zomer door mogen groeien, om ze in het najaar te kunnen verkopen. We kunnen best zeggen dat Quinta Arrancada naam heeft gekregen in de wijde omgeving. We hebben echt veel enthousiaste mensen mogen ontvangen.

En voor de niet Facebook vrienden, is er natuurlijk nog het nieuws van onze nieuwe 4 voeter in de familie. Een heel bang en niet benaderbaar hondje verscheen bij het huis. Maar verdween ook net zo snel weer, als je in haar buurt kwam. We hebben 2 avonden eten bij de schuur gezet en na 2 dagen lag ze ’s morgens in de schuur. Omstebeurten bij haar gaan zitten, nog wat eten gegeven, de deur een tijdje dicht gedaan, omdat we in de kas aan het werk waren en op een gegeven moment toen ik daar weer binnen kwam, zag ik een heel voorzichtig kwispelend staartje. De deur toen open gezet en er met Boris en Lotte een meter of 5 vanaf gaan zitten. En daar kwam ze; schoorvoetend, piepend, staart tussen de benen. Eerst kennis makend met Lotte en vervolgens met Boris. Hier werd ze meteen verliefd op, ging naast hem liggen en ik kon haar aaien en een begin maken met het verwijderen van de honderden teken! Sindsdien loopt ze achter me aan. En nu, heel wat weken verder is ze volledig geaccepteerd in de roedel. Speelt veel met Lotte en is een heuse puber. De dierenarts schatte haar op een maand of 8. We hebben haar Gipsy genoemd. Ze vervangt Paco niet, maar verzacht de pijn.

Verder zijn we zoals gezegd druk aan het werk in de tuinen. In het dal hebben we nu een extra tuin, tussen de ronde en de grote moestuin. De wintertuin die we in het najaar op een terras hebben aangelegd, staat nu vol met zomer groentes. Naast de kas hebben we ook een tuin gemaakt, om over gebleven plantjes neer te zetten, en plantjes die we in het najaar gaan verkopen. Aan de andere kant van de kas heeft Ton heel veel zelf opgekweekte boompjes geplant. Vorig jaar bewaarde hij alle pitten van zomer fruit. Deze heeft hij gezaaid en de jonge boompjes staan nu in de grond. Een 2de voedselbos is in de maak! En dan hebben we onder het terras wat naast het huis ligt, verschillende bloemen geplant, uiteraard ook zelf opgekweekt. Volgend jaar wil ik ook graag bloeiende planten gaan verkopen. Dus uitproberen wat het goed doet hier.

Tja, en al die tuinen moeten water hebben. Dat is nog wel een dingetje. Er hangt een pomp in de vijver, die voorziet de kas van water. De slang moet nog verlengd worden om ook alle jonge boompjes van water te voorzien. Dat doen we nu nog met gieters. Vandaag is Ton begonnen met de aanleg van slangen vanuit de put op het terras, naar de wintertuin en de bloementuin. Ook hebben we vandaag de vrachtwagen naar beneden verhuisd, omdat het zonnepaneel in de buitenkeuken, en dan met name de omvormer, niet sterk genoeg is voor een zwaardere pomp. De omvormer in de vrachtwagen is dat wel. Daar moeten ook nog de nodige slangen aangesloten worden om alle tuinen daar van water te kunnen voorzien. De afgelopen week veel met gieters gedaan, maar dat is echt teveel werk!

Omdat nu de vrachtwagen in het dal staat, betekend het ook dat onze douche naar beneden is verhuisd. Reden te meer om vaart te maken met de douche in huis. Het werk in huis heeft vrijwel stil gelegen, omdat alle aandacht de afgelopen weken bij de kas lag. We hebben dus besloten om nog even te wachten met het maken van de keuken, maar ons eerst op de douche/wc te richten. Omdat de vloer in de keuken wel helemaal gelegd was, en de randjes afgetimmerd, hebben we wel de geïmproviseerde keuken verhuisd naar de plek waar hij ook gaat komen. Nu staat de tafel ook op de juiste plek en hebben we opeens een zee van ruimte!! Nu kunnen we zien hoe het echt gaat worden; heerlijk!!

En dan nog wat nieuws over alles wat er nog meer leeft om ons heen. De 2 lege bijenkasten hebben alle twee een volk gekregen!! Alle 4 de kasten zijn nu bewoont!! Echt super. Gewoon aan komen vliegen dus! Wie weet hebben we wel honing eind van het jaar.

Zoals ik in de vorige blog al schreef wonen en nestelen heel wat vogels om het huis. De jonge spreeuwen (dacht eerst dat het merels waren) zijn uitgevlogen. Ook de hop zien we niet meer. De slang, bleken er meerder te zijn, heeft helaas ook wat nesten leegfgeroofd. Zo zat er in de muur van de schuur een koppeltje piepkleine mooie groene vogeltjes, we denken dat het kneus waren. Deze zijn echter verslonden door de slang, en ook het nest van de kwikstaart is leeggeroofd. Echt heel sneu. De natuur is soms hard!

En dan ben ik tussendoor ook nog 10 dagen naar Nederland geweest. Mijn moeder belandde in het ziekenhuis na het doormaken van een beroerte. Ze is inmiddels opgenomen in een revalidatiecentrum. Gelukkig gaat het al iets beter met haar. Praten en slikken gaat nog moeizaam. Erg sneu voor mijn ouders. Hopelijk gaat het lukken om nog weer thuis te gaan wonen. Het was fijn om even bij ze te zijn.

Maar goed, dan merk je wel dat het werk hier op de boerderij echt team- work is. Alleen is het bijna niet te doen, althans je komt dan niet veel verder als de dagelijks terugkerende zaken. Nu gelukkig weer samen aan het werk…..maaien, maaien, maaien; het gras staat meters hoog!! Volgende maand verwachten we weer vrijwilligers en kunnen er weer wat klussen aangepakt worden. Nee, vervelen doen we ons echt niet!!

Maar dan toch nog een laatste nieuwtje; Afgelopen week hebben we een dag een deel van onze wilde lavendel geplukt (zo’n 80 kg). In een dorp verderop woont een stel die etherische olie maakt, en dat hebben we ervan laten maken (250ml!). Een ander stel dat zeepjes maakt, gaat nu van onze olijfolie met een vleugje lavendelolie zeepjes voor ons maken. Zo hebben we nog meer producten van eigen land, gemaakt door mensen die er verstand van hebben. Je kan immers niet alles zelf doen, en dat is ook niet nodig.

Fijne pinksterdagen allemaal!

4 gedachten over “Van Pasen tot Pinksteren”

  1. Altijd een fijn moment om jullie nieuwste blog te lezen. Chapeau voor jullie tomeloze inzet en enthousiasme. De wereld wordt een beetje mooier door mensen zoals jullie. Ik word er in ieder geval blij van.
    Hopelijk mag jouw moeder weer snel naar haar “thuis” en naar haar man.
    Hoop dat ze hiervoor voldoende herstelt.
    Liefs, Tina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *