Vele handen…..

Ja, die maken licht werk, alhoewel al het werk lang niet altijd even licht was!! Tjonge wat is er weer veel gebeurd de afgelopen weken met behulp van onze vrijwilligers! Vorige week zijn Maarten, Lea en Puck vertrokken naar hun eigen stuk land, en vanmiddag zijn Valentin en Marie met hun hond Balou vertrokken. Na een week of 8 zijn we nu dus weer even saampjes op ons landgoed en kunnen we genieten van al de vorderingen.

In de vallei is de buitenkeuken nu helemaal af. En tjonge wat ben ik blij met het resultaat. En wat is het een genot om te koken in zo’n heerlijke ruimte. De pergola, gemaakt van gekapte dennenbomen, zorgt er voor dat er nu genoeg schaduw is de hele dag door.

De moestuinen zijn helemaal vol geplant, en de eerste sla en courgettes komen er eerdaags vanaf! Naast de grote moestuin en de ronde moestuin hebben we toch ook weer ons allereerste moestuintje in gebruik genomen wat meer in de schaduw ligt.

Boven de kas lag nog een terras wat vorig jaar compleet overwoekerd was met bramen en varens. Een deel was weggeknipt, maar nu met zijn allen de rest gesnoeid. Een prachtig terras is het resultaat! Dat was echt een mega klus.

Ik had het al over de omgezaagde dennenbomen. Deze stonden langs onze toegangsweg. Mocht er ooit brand uitbreken, waren die bomen best link, dus degene die te dicht langs de weg stonden zijn gekapt. Ze zijn ontdaan van de bast, en een deel dient dus als pergola palen bij de keuken.

De bloemen zijn nu zo goed als uitgebloeid, en we zijn dus begonnen met maaien. Rond de jonge aanplant in de vallei zijn de hoge grassprieten verdwenen. Boven is ook een begin gemaakt met het maaien rond de olijfbomen. Het versnipperde dennenhout wordt rond de bomen gestrooid.

Voordat de bloemen allemaal uitgebloeid waren, hebben we nog lavendel geplukt en gedroogd en ook Sintjanskruid op olie gezet.

Overmorgen vertrek ik voor een weekje naar Nederland om mijn ouders te bezoeken. Ton heeft dan het rijk helemaal alleen. Best veel werk om voor alle beesten te zorgen en de tuinen water te geven. Hij hoeft zich in elk geval niet te vervelen!

En dan nog wat honden nieuws; Paco heeft nieuwe vriendjes…. niet dat we er erg blij mee zijn. Ze wonen bij Quinta Alma Cheia, een B&B aan de andere kant van de rivier. Vorige week was Paco weer op stap gegaan met Boris. Na 1,5 uur werd ik gebeld door de Quinta dat Paco daar was. Ik ernaar toe om hem op te halen. (hij heeft een naamplaatje met telefoonnummer aan zijn halsband) Ligt meneer daar doodleuk tussen de 3 honden van de Quinta. Zo’n beetje formaat Paco. Hij voelde zich er helemaal thuis, kwam me niet eens begroeten. Hij rende er nog net niet vandoor toen ik hem op wilde pakken, maar zette het wel op een piepen! Nu de rivier weer droog staat, is het voor hem makkelijk om er heen te lopen. Dit heeft hij dus ook al 3x gedaan. We leggen hem nu steeds vast, vooral ’s morgens.

Boris heeft last van ontstoken ogen. Ook een gevolg van de leishmaniose. Afgelopen week 2x met hem bij de dierenarts geweest. Hij moet om de 8 uur gedruppeld worden, wat om den drommel niet meevalt…..laat naar bed of vroeg op! En dan ligt hij’s avonds vaak onder de vrachtwagen op het moment dat hij gedruppeld moet worden. Telefoon in mijn mond, met schijnwerper, al tijgerend onder de vrachtwagen proberen druppels in zijn ogen te krijgen….elke avond weer een uitdaging! Paco likt ook dagelijks vele malen zijn ogen schoon.

ze kijken hun ogen uit!!

Met de kippen gaat het goed. We krijgen nu 4 eieren per dag! De haan is goed voor zijn kippen, maar man, wat heb ik een hekel aan het beest. Hij heeft me al vele keren aangevallen. Neem altijd een stok mee, als ik naar de kippen ga. Gisteren was ik die dus vergeten en natuurlijk kwam hij weer op me af. De kippen verzorging ligt nu volledig in de handen van Ton, ik ga de ren niet meer in!! De haan solliciteert naar de braadpan, als het aan mij, als vegetariër, ligt!

Afgelopen week hebben we zowaar een regenbuitje gehad. Maar het is ontzettend droog allemaal. Het geluid van de zomer, naast de krekels, zijn de blusvliegtuigen, die regelmatig af en aan vliegen. Helaas heeft de natuur alweer een paar maal in brand gestaan.

Rest mij nogmaals onze vrijwilligers te bedanken voor hun harde werken!! Echt TOP!! Zonder jullie zag het er nu heel anders uit.

10 gedachten over “Vele handen…..”

 1. Ik lees altijd met veel plezier wat jullie allemaal bereiken met veel liefde en passie. Ik kom zeker een keertje langs bij jullie. xxx

 2. Ik heb ook een keer een haan gehad waar ik bang voor was. Was een flinke knul die hier net als de kippen toen vrij rondliep. Uiteindelijk verkocht aan iemand die een macho haan wilde.
  Wat ziet het er prachtig uit allemaal! Heel hard gewerkt. Niet vergeten tussendoor te genieten he
  Liefs uit Venray

 3. Hallo daar,
  Mooi geworden de buitenkeuken! Ik had al zo’n idee dat het vast heel mooi zou worden, en dat klopt. Krijgen we de volgende keer nog wat foto’s van de groentetuin?
  Geniet even van de rust.
  Groet Alice

 4. Hallo handige bliksems.
  Wat hebben jullie weer veel gedaan, samen met de vrijwilligers. Helemaal top. Het ziet er super mooi uit. Geniet er maar van. Annemieke een hele fijne week in Nederland en tot mails.
  Groetjes Ria.

 5. It is certainly looking a beautiful place and you’ve done so much work in a year. We have just finished the olive oil , only used it for dipping bread, really was delicious. I had a cockerel that kept attacking me, they are nasty, he went in the pot! We are in France at the moment all the work is finished, I had forgotten how peaceful it is here. Take care x

  1. Yeh, finally everything finished!! Hope for you that Phil doesn’t come up with new projects!! Enjoy the silence!
   The roaster is terrible, Tom has no problems with him, so he takes care now.
   I’m now on my way to Holland, in the train to Lisbon, fly this evening. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *