een maand verder

Oeps, zie dat het al een maand geleden is dat ik de laatste blog heb geschreven. De hoogste tijd dus om even bij te praten. Het heeft wel verschillende redenen dat het zolang heeft geduurd. We hebben het druk met de tuin, zo met zijn tweetjes, dat vooral. Ton heeft al 2 weken op zijn “to-do” lijstje staan dat hij een blog gaat schrijven, tja….dat komt er dus niet van. En ik vlog tegenwoordig dagelijks live op Facebook, dus daar vertel ik alle nieuwtjes, waardoor het bloggen wat op de achtergrond is geraakt. Maar goed, ik sta nu in de schuur om een nieuwe blog te schrijven. In het dal is het bereik niet goed genoeg, al helemaal niet om foto’s en video’s op te laden. Buiten is het beginnen te regenen, dus in de tuin werken is er even niet bij.

Ja, nog steeds samen aan het werk, zonder vrijwilligers. De dagen zijn eigenlijk te kort, al zeggen onze lichamen ’s avonds het tegenovergestelde!! We zijn echt geen 20 meer, dat is duidelijk. Begin volgende maand hopen we weer vrijwilligers te ontvangen. De corona is hier aardig onder controle, in deze regio zijn er vrijwel geen besmettingen. De noodtoestand is inmiddels opgeheven, al moeten we nu wel een mondkapje op bij het boodschappen doen. Ik kan je zeggen dat dat echt vreselijk is! Hopelijk gaat die maatregel verdwijnen als het warmer wordt. Ik was al geen fan van boodschappen doen, nu nog minder!

krekel

We hebben dus hard gewerkt de afgelopen maand. Heel veel in de tuin gewerkt en geplant. Nog dagelijks bezig om kweek uit de grote moestuin te trekken, we zijn er bijna. Ook een nieuw stuk land klaar aan het maken voor een tuin uitbreiding. Ook dit staat vol met kweek, maar dit gaat Ton wekelijks frezen, om zo hopelijk het kweek dood te frezen, en indien nodig de komende winter afdekken met zwart plastic. In deze tuin komen dan met name vaste planten te staan.

kweek uit de tuin trekken

De vaste planten de ik nu had voor gezaaid, krijgen een plekje rond de ronde moestuin, waar ik ook een hekje van elzenhout omheen heb gezet. Ziet er erg leuk uit.

We zijn begonnen met het maken van een bijen hotel. Gaten boren in grote blokken hout, deze stapelen. Ook komen er nog stukken tussen waar van nature al gaatjes in zitten. Volgende keer hopelijk een fotootje als hij af is.

Erg veel is er niet aan het huis gewerkt, want de tuin had de prioriteit de afgelopen weken. Maar wel is de voorkant nu dicht en hebben we er een paar weken geleden plastic overheen gespannen, zodat het droog blijft binnen in, en ter bescherming van het hout.

voorkant huis zit dicht

Onze nieuwe buurman, Richard, een Engelsman heeft een middagje geholpen met hout zagen. Hij wacht nog op de overdracht van zijn stuk land, en kan dus niet zoveel doen. We hebben gezegd dat hij zich niet hoeft te vervelen, dus kwam hij een handje helpen. Vanmorgen hebben we het gezaagde en gekloofde hout naar de nieuwe cirkel gebracht, en zijn verder gaan stapelen.

Ook hebben we 1 van de terrassen helemaal opgeschoond, het begon weer aardig te woekeren, wat toch wel zonde was. We hebben daar zo hard aan gewerkt vorig jaar, dus nu ziet het er weer mooi uit. Ton heeft er ook nog wat boompjes geplant. Even als langs de weg en op vele andere plekken op het land. Dit zijn allemaal boompjes die uit zaden zijn gekomen, die we her en der vandaan hebben meegenomen.

er kwam een onweersbui voorbij

En natuurlijk hebben we weer uren staan maaien. Het veld voor de vrachtwagen, waar de fruitboompjes op staan is weer kort en ook het pad rondom het land. De strijd met de varens is ook weer begonnen. Wekelijks wordt er weer gemaaid. Maar alle mooie bloemen proberen we te sparen. Pas als ze uitgebloeid zijn gaan we op die plekken maaien. We worden bijna dagelijks verrast door nieuwe bloemen, echt zo ontzettend mooi!! We genieten hier volop van. Jammer dat we niemand mee kunnen laten genieten. Nou ja, dat probeer ik dan dagelijks in de vlogjes op Facebook.

Naast het feit dat we geen vrijwilligers hebben, heeft de hele crisis ons toch ook wel nieuwe inzichten gegeven. Zo is Ton begonnen met het wekelijks zelf brood bakken van zuurdesem. Echt heel lekker. Ik eet alleen het kapje, want eet verder geen brood. Ook zijn we gestopt met het kopen van koekjes ed. We bakken het nu zelf. Is leuk en scheelt weer verpakkingsmateriaal. We hebben er plezier in om zoveel mogelijk dingen zelf te maken, en dan het liefst van eigen land. Ik ben een on-line kruiden cursus gaan volgen en wil nu mijn eigen thee gaan maken van de kruiden die gewoon wild op het land groeien; munt, kleefkruid, braamblad, weegbree, brandnetel, vlierbloesem…..

Dus ja, zoveel mogelijk zelfvoorzienend, niet vaker als 1x in de 2 weken naar de winkel, scheelt weer brandstof! Water halen we wel weer bij de bron. Naast het regenwater wat we zuiveren voor drinkwater, en het water uit de rivier voor de was, hebben we toch besloten om bron water in de tanks te doen. We hebben er 1x water uit de rivier in gedaan, maar vonden dit toch niet zo lekker ruiken.

En nu we het toch over water hebben. We hebben sinds deze week een sproeier voor de tuin!! Dat scheelt een hoop werk, en het water dringt ook dieper de grond in, wat beter is voor de plantjes. De sproeier is voor de grote moestuin. We willen nu de dompelpomp in de put bij de ronde tuin hangen, zodat we die makkelijker water kunnen geven met een slang ipv met gieters. En dat alles met de stroom van de zonnepanelen. Nog wel even een x aantal verlengsnoeren kopen!

Zo zie je, ook nu we saampjes zijn, toch nog nieuwe ontwikkelingen. En het laatste nieuws….de olijfbomen gaan bloeien!! Joepie…….het begin van hopelijk een goed olijven jaar.

O, en vergeet nog bijna te zeggen dat onze wijnranken, wild of niet, vol met druiven zitten!! Ben benieuwd wat daar de opbrengst van gaat worden. Al het hemelwater is zo ontzettend goed voor het land!!

Probeer de volgende blog weer wat sneller de lucht in te sturen!! Tot de volgende.

Als toetje, het te water laten van een verdwaalde schildpad.

2 gedachten over “een maand verder”

  1. Wat een mooi verhaal, Annemiek. Prachtig zoals jullie daar wonen en leven. En zo leuk dat jullie steeds meer zelfvoorzienend worden. Jullie mogen trots zijn op je werk, het ziet er allemaal fantastisch uit!

    groetjes,
    Liesbeth

  2. Heel gaaf meisje… Alles eigen teelt.. geweldig. Het ziet er weer goed uit. Nu weer even wat water van boven..maar als het zo droog blijft zal het toch weer bron water halen… worden. De dieren,alles goed denk ik. Het huis ziet er al echt als een huis uit….op de foto.. werk ze samen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *