Winter

Het is winter in Portugal! 4 graden vandaag, er waait een gure noorder wind en er dwarrelen zelfs ieniemienie sneeuwvlokjes naar beneden. Tijd om binnen bij de kachel een blog te schrijven, want dat is al weer even geleden. De eerste van 2021……dat het maar een mooi jaar mag worden voor een ieder! Maar eerst even terug naar vorig jaar…..

oliebollen op oudejaarsdag

Het jaar afgesloten met onze jaarlijkse reis naar Nederland. Lang over getwijfeld ivm de oplopende corona cijfers in Nederland, maar uiteindelijk besloten te gaan toen bleek dat de lockdown in Frankrijk werd opgeheven en we weer door dat land konden reizen. De reis verliep vlot, en het was fijn om een aantal van jullie weer even te zien en spreken, al dan niet buiten en op afstand. Dat de olijfolie ook dit jaar maar weer moge smaken!! We hadden een fijne week in een huisje in Drenthe waar Ton zijn dochters met hun gezin om ste beurten kwamen logeren. Ton werd echter grieperig en heeft zich laten testen; gelukkig inderdaad een griepje/koudje, waar hij overigens wel bijna 3 weken last van heeft gehad. De kerstdagen brachten we door bij mijn ouders. Wat was het fijn om na 1 jaar weer een paar dagen bij ze te kunnen zijn.

De terugreis was het afzien. Omdat we ons huisje in Frankrijk in de verkoop zetten, omdat de huurders verhuisd zijn, hebben we ook 3 nachten in ons huisje aldaar geslapen, om het leeg te ruimen en te bekijken hoe de staat ervan nu is.

Ons huis in Frankrijk

De reis naar Frankrijk was bar en boos; storm de hele weg harde regen en zelfs sneeuw. Het was ook een race tegen de klok omdat in Frankrijk een avondklok geldt; 20.00 uur thuis blijven. We waren 20 minuten te laat binnen, maar gelukkig geen gendarmes tegen gekomen. Enfin, na 3 dagen Frankrijk met de nodige afspraken, op 30 december in 1 ruk terug gereden met een tot de nok toe gevuld busje. Ohhhh wat was het fijn om weer thuis aan te komen!! En dankbaar dat de hele reis goed verlopen is.

We made it: Portugal!!

Nu alweer een dag of 10 thuis dus, waar zoals gezegd, het winter is. Het heeft de afgelopen week flink gevroren ’s nachts. Onze vijver was een ijsbaan, alle waterbakken bevroren. Onze planten flink ingepakt tegen de vorst. Gelukkig scheen meestal het zonnetje uitbundig overdag, dus dan was het nog best toeven buiten. Maar nu geen zon, alleen maar kou, maar morgen komt de zon terug en lopen de temperaturen weer op.

Nadat we er 2 dagen over deden om het busje leeg te maken en alle spullen een plek te geven, pakten we de draad al snel weer op; bouwmaterialen kopen en aan de slag in het huis! Begonnen met het isoleren van alle wanden, zodat de kou wat beter buiten de deur bleef. Dat hielp, maar niet afdoende, het houtfornuis kreeg het in zijn uppie niet warm, dus ook een gaskachel aangeschaft, zodat we met aangename temperaturen kunnen klussen. Ter zijne tijd zal er nog een houtkachel komen, maar dat is te vroeg om die nu al te plaatsen, vandaar de gaskachel……het was de laatste, ze waren allemaal uitverkocht, op die ene na!! (er zijn meer mensen die het koud hebben!)

Ik ben begonnen met de afwerking van de slaapkamer en Ton is bezig met het aftimmeren van de zithoek. Het begint langzaam maar zeker wat te lijken, en nu de temperatuur er aangenaam is, zijn we ook meer in het huis, dan in de vrachtwagen.

Ook hebben we besloten om de yurt te verkopen. Helaas maar waar. Hij gaat hard achteruit nu er niemand in verblijft (behalve wat muizen). Hier hebben we ons toch wel op verkeken. Hopelijk heeft iemand anders er straks veel plezier van. Wij willen er ooit wel wat anders plaatsen, een huisje wat beter bestand is tegen alle weer types, ook als het niet bewoont wordt. Maar eerst ons eigen huis afbouwen.

Verder zijn we in afwachting van onze kas die deze maand geplaatst zal worden. Dan kunnen we binnenkort beginnen met onze kwekerij plannen. Ja, weer genoeg te doen, nu en de komende tijd. We zullen jullie op de hoogte houden!! Tot de volgende!!

PS; ik heb na 5 maanden wachten eindelijk mijn Portugese rijbewijs! En joepie, ook het groot-en motorrijbewijs behouden!! Zo blij mee!!

4 gedachten over “Winter”

  1. Fijn fijn meis. Dat is ook weer rond. Het water voor gebruik stond dat binnen?..en ja al die planten.. bananen zijn heel lastig,maar de pinda,s ? Hopelijk hebben jullie veel boerenkool op het land,,dat is in ieder geval vorst bestendig. Oude caravan of zo.n leuke hy? Jongens sterkte met de kou en werk met veel plezier… PS bij ons heeft de havenmeester gestrooid..je kon bijna niet lopen..hoefde dat bij jullie niet? Liefs …

    1. Nee hoor, het vriest nu niet. En boerenkool hebben we idd veel staan. Van de week al stamppot gegeten. Water voor gebruik staat idd binnen, daar vriest het niet, alhoewel het van de week 0 graden was ‘s morgens in de truck!!!

  2. Gelukkig dat jullie weer heelhuids thuisgekomen zijn. Het is toch een hele onderneming! Lekker oliebollen gebakken, zie ik, en wat een mooie witte keukenkast!
    Heel veel succes en ook plezier natuurlijk met de verbouwing en de kwekerij.
    Liefs, Liesbeth

  3. Weer een halve wereldreis achter de rug en gelukkig weer thuis. Dat 2021 jullie alles brengen mag wat jullie wensen… en meer. Maar jullie gaan als een trein en ik ben best soms jaloers op jullie energie. Het huis wordt werkelijk prachtig, alhoewel het met die kou nu natuurlijk ook een beetje afzien is, dat kan ik me nog herinneren van ooit… toen ik veel in een bos vertoefde, waar ik flinke houtblokken wegstookte en het nog niet warm kreeg (was wel België, dus een ander klimaat) en minstens 50 meter naar de wc moest…. Ik zou het nu niet meer kunnen. Lieve groetjes….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *