Hoorn des overvloeds

Bom dia allemaal,

Dit keer weer eens een schrijfsel van mij (Ton), da’s lang geleden. Als ik de statistieken mag geloven kun je op sociale media en in emails de aandacht van de lezer slechts een minuut of 5 vasthouden, “hou het vooral kort” is het motto…. Dat gaat mij altijd wat moeilijk af, dus laat ik maar met het meer praktische en “zakelijke” nieuws beginnen; de producten die we dit jaar aanbieden en als vanouds in December weer afleveren in Nederland. Voor de “die-hard” lezers, de volhouders , schrijf ik daarna nog wel wat over ons wel en wee. Een jaar vol overvloed en rijke oogsten is het tot nu toe. We zijn verstoken gebleven van heftige verwoestende hagelbuien, er was voldoende water en extreem heet is het ook niet geweest. (hoewel we wel een paar keer de 40 graden aangetikt hebben, niet aangenaam maar wel normaal voor deze regio). Al maanden zijn we aan het oogsten, het gaat maar door en hier binnen in huis staat overal waar ik kijk eigenlijk voedsel. Fruit, tomaten, paprika’s, walnoten, amandelen, honing etc etc. , wat een rijkdom! Een deel voor onszelf, een deel wordt verkocht hier aan huis of op de markt, en jawel; een klein deel nemen we mee naar Nederland. Dat is om te beginnen uiteraard de vertrouwde olijfolie (oogst begint begin November, zin aan!). Prijzen zijn als voorgaande jaren; fles van halve liter €8 , fles van 3 liter €42 en jerrycan van 5 liter €65. Uiteraard voorzien van ons mooie Quinta Arrancada label. (mocht je zelf willen bottelen, laat ons dan even weten hoeveel extra sticker labels (a 25 cent) je wil).

Daarnaast bieden we dit jaar lavendelzeep aan, “uit eigen tuin” nota bene. Gemaakt van onze eigen olijfolie en etherische olie van de wilde kuiflavendel die hier overvloedig op ons land groeit. Ruikt heerlijk naar een mix van lavendel en dennenappels. (de labels voor de zeep zijn nog in de maak, dus fotootje daarvan volgt later). Hier wat plaatjes van de lavendeloogst, het destilleren voor de etherische olie (het stookhout voor de apparatuur ook van eigen land), het zeep maken en snijden.

Prijs van zo’n heerlijk stukje zeep:€3,50. (geweldig Kerstkadootje natuurlijk!). Aardig weetje: in een zo’n stuk zeep van 100 gram zit pakweg 600 gram olijven en een halve kilo lavendelbloemen!) . Ook hier ontbreekt het Quinta Arrancada label nog voor de foto, , maar is in de maak. Bij het maken van etherische olie (80 kg bloemen voor slechts 250 ml olie!) komt ook een heerlijk restproduct vrij: lavendel hydrolaat, gedestilleerd lavendelwater, ruikt heerlijk. Te gebruiken op de huid, maar ook als luchtverfrisser bv. Wordt geleverd in 250 ml spuitflessen, prijs €3,50.

En aangezien we dit jaar een overvloed aan cayennepeper hadden heeft Annemieke een flinke partij Sambal Badjak gemaakt. In minipotjes, voor fijnproevers; prijs € 2,50.

En zowaar, we hebben de eerste eigen honing dit jaar! Gisteren geslingerd (dank Maarten en Lea voor het lenen van de honingslinger!). Dankjewel lieve bijen! (en no worries, we hebben genoeg in de kasten achtergelaten voor de bijen zelf om te overwinteren). We zijn er eigenlijk best een beetje trots op. We werken geheel zonder chemicaliën, zelfs aan de oxaalzuur anti varroamijt behandeling doen we niet. Dat gaat tot nu toe perfect, al 3 jaar. De honing is voornamelijk van lavendel-, eucalyptus-, appel en kers- en wilde bloemen bloesems. Echt Heerlijk! We verkopen potjes van 250 gr, prijs €3. Op de foto ontbreekt het Quinta Arrancada label nog maar daar wordt- net als bij de zeep- aan gewerkt.

Tot zover de producten info. Bestellen kan op velerlei wijze; als reactie hier, per mail, FB messenger, sms , verzin het maar. Wij zorgen dan dat het in December in Nederland geleverd wordt. De precieze verdeelwijze weten we nog niet exact, dat horen jullie nog.

Zo, zijn jullie er nog? (chapeau); Zal nog even doorkletsen, zo’n lekkere zondagmiddagbabbel. Wij proberen dit jaar het roer een klein beetje om te gooien. Al ruim 3 jaar werken we ons driekwart in de rondte; een huis bouwen, 7 hectare beheren met respect voor dit prachtige stukje planeet, de tuinen bijhouden, een tunnelkas met kwekerij opgezet, de olijven (ook het onderhoud vraagt veel tijd), watermanagement verbeteren, houtvoorraad voor de winter aanleggen en nog zoveel meer. We doen dat met passie, veel plezier en zijn dankbaar voor de resultaten (blije boeren hier hoor, ons zie je niet klagen op het binnenhof, zonder subsidie zelfs. Uiteraard mede dankzij een trouwe schare afnemers). Hoe het ook zij; we merken dat we geen 20 (of 30, 40 of 50) meer zijn, inmiddels beide de 60 getoucheerd . Tempo tandje lager is het devies. De kippen zijn weggegeven (zodat we er vaker eens spontaan uit kunnen), een camper is aangeschaft (met de Magirus truck werd het allemaal erg gecompliceerd; Frans kenteken, Portugees rijbewijs en geen verzekeringsadres meer in Frankrijk). Die “nieuwe” camper wordt intussen naar eigen wens aangepast, veel eruit gesloopt, compressorkoelkast erin op zonnepanelen , houtkacheltje, dat soort dingen. En genoeg ruimte om de 3 honden (ja, Boris mag nu ook mee!) mee te nemen. Gewoon minder werkdruk is het advies aan onszelf. Dat valt nog niet mee, veel dingen moeten gewoon gebeuren, maar als we iets willen veranderen moeten we het toch echt zelf doen. We doen ons best, als altijd met hart en ziel.

Toch ook nog een paar woordjes over onze verdwenen Paco. Nee, helaas nooit meer iets vernomen, maar hij is altijd nog dichtbij. Iedere avond branden we een kaarsje en voordat ik ga slapen fluister ik hem welterusten bij zijn foto aan de wand . God, wat mis ik dat beestje nog steeds, dagelijks zeg ik zijn naam als ik bij het bos ben, en zie hem in gedachten aan komen rennen. Maar toch voelt het ook bijzonder je te beseffen dat je de liefde voor zo’n dier zo intens kunt voelen. Dat is ook rijkdom.

Van geheel andere orde is het nieuws dat dochter Sanne , kleindochter Ronja en schoonzoon Jantijn een half jaar hier in Portugal zijn komen wonen. Niet om de hoek, aan de Zuidwest kust, maar het voelt als heel dichtbij. Zo fijn! Uiteraard waren we er al even en ik voel me een gezegend mens. À vida ė bela! Tot zover, muito obrigado, love

Ton

En dan kruip ik (Annemieke) ook nog even in de denkbeeldige pen. De vorige blog sloot ik af dat er telefoon uit Nederland kwam dat het niet goed ging met mijn moeder. Ze is 30 augustus (6,5 uur voor haar 93ste verjaardag) overleden. 3 september is ze begraven. Ik ben 10 dagen in Nederland geweest. Een intensieve maar ook waardevolle tijd. Dankbaar dat ze bijna 60 jaar mijn moeder was

25 gedachten over “Hoorn des overvloeds”

 1. Hallo Ton en Annemiek, wat leuk om weer van jullie te horen én dat het zo goed gaat! Ik wordt ook bijna 60 en dat rustiger aandoen begrijp ik dan ook wel. Je hoofd wil alleen meestal meer dan het lichaam. Heb ik ook last van. Het is ook een proces.
  Graag wil ik weer bij jullie bestellen:
  4 stukken zeep
  1 Spuitfles lavendelwater
  en natuurlijk 1 potje honing om Portugal even te proeven.
  Ik ben benieuwd!
  Veel geluk samen
  Alice Lollinga

 2. Hi, zo leuk om te lezen hoe het met jullie gaat!
  Ik zou graag 2 x halve liter olijfolie bestellen.
  Ik vond de pikante tomatenjam van vorige jaar heerlijk, komt die ook nog in het assortiment?

  Liefs Herman en Lieke

  1. Olie staat genoteerd. Nee, dit jaar geen jam, maar ik heb denk ik nog wel een potje staan van vorig jaar. Z ik voor je meenemen.

 3. Zo leuk om van jullie te horen!
  Ik zou graag 1x een halve liter olie bestellen.
  Wij vonden de pikante tomatenjam vorig jaar heerlijk.
  Komt die ook nog in het assortiment?
  Liefs Herman en Lieke

 4. Als altijd met grote bewondering gelezen wat jullie allemaal voor elkaar krijgen! We weten uit ervaring wat het werk allemaal inhoudt…:-) Jullie oogst en afgeleide producten klinken indrukwekkend en aantrekkelijk. Veel succes, we melden ons nog wel….

 5. Hoi annemieke en ton weer een mooie en ook roerende blok. Annemiek veel sterkte meis met het verlies. En het tantje terug doen snap ik best, wat hebben jullie het druk gehad.
  Ik wil graag bestellen
  4 potjes sambal Badjak ideaal die kleine potjes.
  10 potjes honing.
  Altijd handig met kaneel voor de zere keel in de winter en de verkoudheid komt vast nog wel langs. 40 euro tikkie of overmaken ik hoor het wel.
  Groetjes
  Jolanda de Bruijn

 6. Hallo Annemieke en Ton,
  Dit jaar wil ik ook graag wat bestellen, ik neem het me steeds voor en dan vergeet ik het weer.
  Graag
  2 halve liter olijfolie
  2 potjes honing
  2 stukken zeep
  2 potjes sambal
  Goed om als het mogelijk is wat minder hard te werken en lekker op pad te gaan als het even kan.
  Ik merk ook dat het boven de 60 de energie ietsje minder vanzelfsprekend is.
  Groetjes Marian

  1. Hallo Marianne.
   Heb tevergeefs je geprobeerd te bereiken via Messenger, maar krijg geen reactie van je. We hebben je bestelling bij een oud collega achtergelaten.
   Wil je mij mailen op amalut11@gmail.com, dan stuur ik je via de mail nadere gegevens.
   Dank je. Hoop van je te horen.

 7. Hoi Annemieke en Ton,
  Ik bestel graag weer:
  – 5 liter olie
  – 2 stukken lavendel zeep
  – 2 honing
  Groet en veel geluk
  Clara

 8. Hallo daar.
  Fijn dat we weer even bij jullie om het hoekje mochten kijken. Wat zijn jullie toch altijd bezig en wat komt er toch veel uit jullie handen. Goed dat jullie een tandje terug proberen te gaan. Met voldoende rust houd je het het langst vol , en fijn dat de kids een poosje in de buurt wonen. Succes met alles wat er jullie pad komt en tot de volgende blog. Groetjes van Ria.

 9. Dat lang van stof ken ik. Mooi verhaal, heb het helemaal gelezen ha.
  Wat een hoop werk en emoties hebben jullie te verduren gehad zeg. Goed dat jullie wat rustiger aan proberen te doen.
  Maar wel mooi om te zien wat je allemaal zelf kan maken van de dingen om je heen.
  Alleen die plastic spuitflessen vallen me een beetje van jullie tegen hoor haha.

  Hou jullie taai, sterkte met het gemis en geniet van de kinderen.

 10. Met veel plezier en respect de verhalen gelezen , mooi geschreven weer , het verlies van de liefste mensen en dieren , het boeren leven , weerzien met familie en vrienden , en het ambacht waar jullie zo ontzettend goed in zijn , namelijk de kunst van het ouder worden………Gracias a la Vida

  zou graag het volgende bestellen,
  2 halve liter olijfolie
  3 potjes honing
  2 stukken zeep
  2 potjes sambal
  Betaling/tikkie o.i.d. verneem ik wel via Messenger, levering zou via Noordwijk kunnen 😘

 11. Hallo Ton en Annemiek,
  wat is het jaar toch snel om, en wat is bij jullie veel gebeurd. Het verlies van vader en moeder zo kort achter elkaar is wel heel hard, maar het is ook een kleine troost, dat ze weer bij elkaar zijn, heel veel sterkte en dikke knuffel van mij.
  Dit jaar had ik te weinig olijfolie, dus wordt het graag:
  3x 1/2 L olijfolie
  2 potjes honing
  1 st. zeep
  1spuitfl. lavendelolie

  1. Dank je voor je bestelling. We hopen volgend weekend terug te rijden naar Portugal waar de olijfoogst op ons wacht. We zullen dit jaar niet in december weer naar NL komen. Het wordt of januari of in de zomer. Het is echt te snel om in december weer die lange reis te maken.

 12. Hallo Ton en Annemieke,
  Hierbij wil ik graag het volgende bestellen:
  – 5 liter olie
  – 2 stukken lavendel zeep
  – 2 honing
  Alvast bedankt.
  We zien elkaar!

    1. De sambal heb ik geschrapt van de lijst. Deze is 1 jaar goed in de koelkast. Omdat we nu in de zomer komen ipv december, is zo’n potje al 10 maanden oud. Ik wil t best meenemen hoor, maar t moet dan wel snel opgegeten worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *