Een terugblik

Vannacht is het volle maan, en ik lees net dat we met deze volle maan het intense jaar 2021 afsluiten. Intens, dat was het. Een jaar met vele ups en downs. Een jaar waarin we mensen leerden kennen en dierbaren verloren. Laten we beginnen bij het begin.

Januari. Net terug uit Nederland en zin in het nieuwe jaar. We zijn in ons huis getrokken. De slaapkamer was af en natuurlijk wilden we er meteen in slapen. Voor we het wisten verhuisden we van de magirus ons huis in. Veel heen en weer gesjouw met spullen. Er werd gezocht naar een bank voor in de zithoek, maar die vonden we niet, dus er zelf 1 getimmerd van pallet hout. Helemaal naar onze zin en goed op maat. We konden “bankhangen!”

Februari. Zowel Onne als Sanne kwamen een paar weken vrijwilligerswerk doen. Veel bramen werden weggesnoeid. Ook werd deze maand de vorig jaar bestelde kas geplaatst. 2 mannen hadden 3 dagen werk om hem op te bouwen. Onze kwekerij werd opgestart. Eind van de maand, 26 februari, verdween Paco. Weken van zoeken en flyeren volgden. Paco is nooit terug gevonden. We missen hem nog dagelijks.

Maart. De eerste weken bleven dus in het teken van onze verdwenen Paco staan. En gelijktijdig begonnen we met het zaaien van plantjes om later in het voorjaar te kunnen verkopen. Het voelde als een echte baan, elke morgen aan het werk in de kas, waar het vaak lekker warm was. We besloten de yurt te verkopen, want hij wordt alleen door de muizen bewoont, en wordt er niet beter op.

April. Ook in deze maand werd er in de kas gewerkt, en tussen door ook aan het huis. Ook werd de moestuin in het dal aangelegd. Begin van deze maand kwam Gipsy bij ons aangelopen, heel erg bang, maar na 3 dagen verstoppen en weglopen, durfde ze het aan om naar Lotte en Boris te gaan. En vooral Boris werd haar grote vriend. Eind van de maand kreeg mijn moeder een beroerte en belandde in het ziekenhuis; ticket naar NL geboekt.

Mei. Samen met april de mooiste maanden van het jaar. Alles is groen en staat vol bloemen. De verkoop van de plantjes uit de kas gaat goed lopen, en we mogen spreken van een klein succes! Halverwege de maand ga ik 10 dagen naar NL, mijn moeder wordt overgeplaatst naar een revalidatie centrum. Mijn vader heeft het moeilijk alleen, en hij gaat dagelijks bij haar op bezoek. Na mijn terugkomst gaan we een dag onze kuiflavendel plukken, zo’n 80 kg. Hier wordt etherische olie van gemaakt. Opbrengst 250 ml!! We besluiten om de reeds aangemelde vrijwilligers af te zeggen, we hebben er gewoon geen zin in, geen puf voor.

Juni. We besluiten het rustiger aan te willen doen. Niet makkelijk zonder vrijwilligers. Maar we willen er graag weer wat vaker tussenuit, gewoon spontaan een paar dagen weg kunnen gaan. De kippen worden weggegeven, er wordt een kleine tractor aangeschaft en we gaan op zoek naar een camper. Ook wilden we een wat comfortabeler auto. Er werd een Jeep gekocht, maar deze bleek het toch niet te zijn, dus ook weer verkocht. Was wel een uitje naar de kust! Ook werd er naar de Algarve gereden om naar een camper te kijken, deze was echter een te groot project, dus die werd het ook niet. Wel vonden we onze ambulance. Een stoere bak, die heerlijk rijdt op onverharde weggetjes! We besloten de Tipi ook te verkopen, omdat we hem toch niet gaan gebruiken deze zomer.

Juli. De groente in de moestuinen groeit goed en we verkopen weer groente voor 1.20€ per kilo. Ook gaan we elke zaterdag naar een kleine markt om daar onze waren te verkopen. Naast groente ook onze zelf gemaakte producten, zoals vlierbloesem siroop, sambal, atjar en zelfgemaakte ringen van munten gemaakt door Ton. Ook vinden we onze camper. Een klassieke Hymer uit 1994. We kunnen weer op pad! Ton gaat meteen alle filters vervangen, want hij had lange tijd geen onderhoud gehad.

Augustus.We zijn blij dat ons huis redelijk koel blijft, al valt de extreme hitte mee deze zomer. Blusvliegtuigen hebben we amper gehoord. Wel was er een bosbrandje vlak bij ons achter, dat was wel even schrikken, maar werd gelukkig snel geblust. Begin van de maand rijden we naar Frankrijk voor de overdracht van ons huis daar en om de laatste spullen die daar nog stonden op te halen. Blij dat het huis eindelijk verkocht is (na 1 ’te koop’ aankondiging op Facebook!) Ook reis ik weer naar NL omdat mijn moeder overgeplaatst is naar een verzorgingshuis. Ze was te zwak om te revalideren en is flink achteruit gegaan. Ton had het druk hier in zijn eentje met 4 honden, want Lukas kwam 3 weken logeren. Eind van de maand, 6,5 uur voor haar 93ste verjaardag overlijd mijn moeder. Ik reis weer naar NL

September. Na de begrafenis blijf ik nog een paar dagen bij mijn vader, hij heeft het zwaar en klaagt ook over benauwdheid. Hij gaat voor onderzoek naar het ziekenhuis en blijkt vocht achter zijn longen te hebben. Hij kan pas in oktober een pet scan krijgen om uit te zoeken wat de oorzaak is. Ik ben weer in Portugal, maar met mijn hoofd in NL. Ik wordt 60, ben niet in de stemming om het te vieren. We gaan met de camper en Nissan naar Aljezur, waar Sanne, Ton’s dochter neergestreken is voor een half jaar, samen met dochtertje Ronja. We hadden beloofd haar op weg te helpen, en de Nissan naar haar toe te brengen, die ze mag gebruiken. We zijn een paar dagen in Aljezur gebleven en daarna wilden we nog wat vakantie vieren in de Algarve. We gingen naar een camping, waar we al vaker gestaan hadden. Gipsy werd loops en Lotte kreeg steeds meer last van incontinentie. Zij bleek, na onderzoek, zeer slecht functionerende nieren te hebben. Gevolg van de leishmaniose. We keerden terug naar huis, ook omdat mijn hoofd helemaal niet naar vakantie vieren stond, en dat in combinatie met de 2 “lekkende” honden, was dat de beste beslissing. We oogsten onze eerste honing! Eind van de maand wordt mijn vader opgenomen in het ziekenhuis. Hij had het ontzettend benauwd.

Oktober. Op 4 oktober krijgt mijn vader de uitslag van de pet scan. Slecht nieuws, hij heeft uitgezaaide longkanker en er zal gezocht worden naar een plek in een hospice. Dit was echter niet nodig, dezelfde nacht overlijd hij in zijn slaap. De ticket die ik al had geboekt, wordt geannuleerd en na wat voorbereidingen vertrekken we in het busje met de 3 honden naar NL Na de uitvaart zijn we nog 3 weken gebleven om het huis leeg te ruimen en klaar te maken voor de verkoop. Eind van de maand rijden we met afgeladen bus terug naar Portugal.

Op het strand in Noordwijk

November. We hadden een week de tijd om alle meegenomen spullen een plek te geven in het huis, want daarna was het tijd voor de olijfoogst. We kregen dit jaar hulp van JanTijn, Janneke en Marc, Tycha en Arthur. En later van Corinne en Willie. De oogst en het weer waren geweldig! Nog nooit eerder zo’n grote opbrengst gehad! We hadden inmiddels alweer besloten dat we na de oogst niet naar NL zouden gaan om de olie rond te brengen. Dat zou iets teveel van het goede zijn. We besloten om dat de komende zomer te gaan doen. Na de laatste lading te hebben geplukt was het eindelijk tijd om uit te rusten. Heerlijk even niets moeten.

December. Ton is jarig begin van de maand, ’s middags komen Corinne en Willie om gezellig de avond door te brengen en lekker te eten samen. Ton maakt de badkamer verder af, de laatste tegels en voegen. Er wordt hout gekocht om een deur te maken. On line wordt er bij de Ikea een keuken besteld. We zijn een week bezig om deze in elkaar en op zijn plek te zetten. Ongelooflijk blij zijn we met het resultaat. Eindelijk een heuse keuken!! Nu nog stromend water. Na de kerst komt er iemand kijken of er een geschikte plek is voor een ‘borehole’. We hebben dit lang tegen gehouden, maar aangezien het weer een erge droge winter is tot nu toe, en het water al erg laag staat, gaan we toch over stag. Gipsy wordt gesteriliseerd, en heeft er gelukkig weinig last van. En dan vieren we dit jaar voor het eerst kerst in Portugal. Op 24 december worden er in vele dorpen hele grote vuren ontstoken. Dit blijft dan branden tot 6 januari. We zullen in elk geval het aansteek moment in ons dorp bij gaan wonen (mits corona geen roet in het eten gooit). Verder hebben we geen plannen voor de kerst en oud en nieuw.

En dan op naar 2022. We hebben alweer plannen genoeg voor het nieuwe jaar! Zo willen we dus een ‘borehole’ laten slaan, we willen een schuur (laten) bouwen voor de tractor en andere apparaten. We hebben opslagruimte te kort. De buitenkant van het huis en de ruimte om het huis heeft nog de nodige aandacht nodig. De Magirus willen we opknappen en op een mooie plek zetten voor de verhuur. En deze zomer gaan we een paar maanden op reis met de Hymer en komen we de olijfolie afleveren. Plannen genoeg dus…..en niet te vergeten; we gaan het rustiger aan doen!!

Voor altijd in ons hart

Bij deze willen we jullie allemaal een mooi, gezond en energiek 2022 toewensen. Hopelijk een jaar met weinig nieuwe covid varianten en waar we ons weer vrij kunnen bewegen tussen de verschillende landen.

5 gedachten over “Een terugblik”

 1. I feel so lucky to have met you both and your lovely animals this year. The plants from you are thriving, thank you.
  I really admire how you’ve coped with the challenges of the year and I look forward to seeing you as soon as possible in 2022. Love Sayen 🌿🌼

 2. Lieve Ton en Annemiek,
  Wat een bewogen jaar in allerlei opzichten.
  Veel geluk en de beste wensen voor 2022 en gezellige kerst op zn portugees.
  Peter en Dieuwke

 3. Hoi Annemieke en Ton,

  Zeker een bewogen jaar.
  Voor het komende jaar wens ik jullie alle goeds, een goede gezondheid en ook een iets rustiger leven.
  Geniet van al het moois dat Portugal jullie geeft.

  Hartelijke groet, Marian

 4. Lieve Annemieke en Ton.
  Wat kan er veel gebeuren in een jaar. Een jaar van hard werken, een jaar met een lach en een traan, met afscheid nemen en ontmoeten. Je ouders en Paco hebben voor altijd in plekje in jullie ( en in mijn ) hart. Ik wens jullie fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuw jaar toe.

  Liefs en groetjes van Ria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *