Krakende lijven

Het leven op de boerderij bevalt ons prima. Het is afwisselend en vooral fysiek werk. Het is heerlijk om de hele dag buiten bezig te zijn.

Afgelopen week hebben we de eerste olijven geplukt, de Kalamata olijven, die zijn niet voor de olie, maar om op te eten. Ze worden met de hand geplukt. Zie het filmpje;

Ook hebben we de netten geboet, die onder de bomen worden gelegd tijdens het plukken. Er zaten heel wat gaten in, en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de olijven er doorheen vallen. Eind volgende week begint de echte olijvenpluk. Als het niet regent tenminste. De verwachtingen zijn niet zo best voor de komende week. Er is al versterking gekomen, 2 Zwitserse jongemannen, die hier 4 maanden stage lopen en als het goed is komt er nog iemand in een camper de komende week.

Netten boeten

De geplukte olijven hebben we gecontroleerd en alle goede exemplaren gaan in een grote ton, waar 3 dagen achter elkaar schoon water in wordt gedaan (door ons). Zelf hebben we de wat beschadigde olijven gekregen, die we ook zullen wassen en bewerken. Na die 3 dagen worden de olijven in water met zout gezet, of in de azijn, net wat de voorkeur heeft. Ik weet nog niet zo goed wanneer ze dan klaar zijn om te eten.

De Zwitsers hebben van de week wilde rozenbottels en meidoornbessen geplukt, deze hebben we ook uitgesorteerd en leggen we dagelijks te drogen op de lange picknicktafels bij het hoofdgebouw.  Hier wordt thee van gemaakt. Ook hebben we venkel planten geknipt en het zaad hiervan wordt eveneens gedroogd. Elke avond halen we het weer binnen.

Slechte bessen eruit halen
Bessen drogen
Olijven sorteren

Afgelopen week heeft het 1 middag enorm geregend, echte tropische regenbuien met onweer. De paden werden 1 grote modderpoel. Ook de plek waar de varkens staan was 1 grote poel geworden. Het werd daardoor lastig voor de beesten om te eten in de modder. Ton heeft daarom 2 troggen gemaakt van wat oude pallets die hier lagen. zodat de varkens hun eten niet meer in de modder zien verdwijnen .

Hier eten ze nog van de grond, was voor de hoosbuien

Van de week ook een avond gezamenlijk pizza gegeten en lekker bij het haardvuur in het hoofdgebouw gezeten.

Maar de meeste avonden liggen we knock-out op de bank. Te moe om nog maar iets te ondernemen. Onze oude lijven kraken van al het fysieke werk en we gaan steeds vroeger naar bed. Het record is 21.00 uur, ja zelfs Ton, die toch echt een nachtbraker is! Maar desalniettemin vinden we het heerlijk hier. De afwisseling naast de dagelijks terugkerende werkzaamheden (beesten voeren) is groot en dat zorgt ervoor dat het niet saai wordt.

En Lotte….. die voelt zich hier helemaal thuis!

9 gedachten over “Krakende lijven”

  1. Goedemorgen daar.
    Wat leuk om weer even bijgepraat te worden. Het is wel monnikenwerk hoor wat jullie doen, maar tegelijkertijd ook heerlijk om zo bezig te zijn met alles wat leeft, groeit en bloeit. En Lotte kan zich geen betere speeltuin wensen. Heerlijk om te zien. Groetjes uit Noordwijkerhout en tot mails.

    Groetjes Ria.

  2. Het is steeds weer heerlijk jullie verhalen te lezen. Wat een belevenissen weer. Lijkt me heerlijk om daar te werken en inderdaad zwaar pff. Blijf die mooie verhalen posten ze vervelen nooit. Idee om een boek te gaan schrijven over jullie reizen? Groetjes jolanda

    1. Verder als goede morgen en middag komen we nog niet…..o ja en tellen tot 3. Wat een moeilijke taal is het, werkelijk geen touw aan vast te knopen.

  3. Volgens mij hoort dat gewoon zo. En het beeld is ook mooi. Stokoude omaatjes en opaatjes plukken en wassen de oogsten. Zij sorteren in hoog tempo met het grootste gemak, krakend, maar niet zuchtend. Alleen zij kennen nog de tradities, alleen zij bezitten nog die bijna verloren vaardigheden van het oermenselijke bestaan op het land. De jeugd doet hier niet meer aan mee. Zij zijn te druk met hun carrières, niet krakend, maar wel zuchtend onder de loden deken die maatschappij heet. Opgezweept door hun gretigheid voor macht en geld zullen zij zich opwerpen als listig gestreken bedrijfseconomen, gespecialiseerd in – bijvoorbeeld – de olijvenhandel. Nou ja, in de handel. Niet in de olijven. Daar is meer wijsheid, doorzettingsvermogen en levensvreugd voor nodig …

  4. Wat een story. Zulke jongelui én dan uitgevloerd….Helaas nu erg slecht weer bij jullie,, volgens het weer bericht. Drijvende auto,s zagen we en modderstromen.., hopelijk niet bij jullie.. De site heb ik bekeken,,ziet er goed uit.. Daar wil ik volgende winter ook naar toe!!!!!! Kunnen jullie nu binnen aan het werk, uitzoeken etc. ?????Bij een knapperend haardvuur ook niet verkeerd….Die Lotte,zij heeft de tijd van haar leven zo te zien. Hebben jullie de Dordogne ook maar 1dag gemist, Of geen tijd voor gehad.! Wij vermaken ons nog steeds in Spanje,goed weer enzo,, lekkere drankjes,,zon,,leuke kennissen prettig reisgezelschap,,,,,,en dan wéér een hele tijd heerlijk alleen samen. Jullie nog een heel fijne tijd met veel werk plezier.. dikke knuffel uit Albir.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *