Nederland

We zijn alweer ruim een week geleden vertrokken en al bijna een week in Nederland. Het was een barre reis in ons zwaar beladen oude busje. Harder als 100 km/uur konden we echt niet rijden. Het was maar goed dat we een dag eerder als de bedoeling was waren vertrokken. We hadden die tijd echt nodig.

Alle olijfolie

De eerste nacht sliepen we in Spanje, zo’n 80 km onder Burgos. De nachten daarna in simpele hotels in Frankrijk. Omdat de verlichting van het busje erg slecht is, probeerden we zo min mogelijk in het donker te rijden, hetgeen niet meevalt in deze donkere tijd van het jaar. De kachel van het busje werkt ook maar heel beperkt, op zijn hoogste (loei) stand wil hij tegen de middag wel wat warmte afgeven. En natuurlijk hadden we flinke nachtvorst onderweg, en was het ’s morgens echt heel koud in het busje. Gelukkig hadden we dekentjes meegenomen, evenals mutsen en handschoenen. De week ervoor liepen we nog in ons t-shirtje buiten! Een behoorlijke overgang dus, en echt afzien voor ons, want wij houden niet van kou!!

Brrrrrr….

De honden deden het prima. Ze hebben heerlijk de ruimte op de achterbank, al wil Paco wel eens voorin komen liggen. Die kleine kruipt overal tussen door. De eerste 2 dagen heb ik Paco een half tabletje tegen wagenziekte gegeven (helft van de voorgeschreven hoeveelheid, want het spul is niet zo goed voor de lever), hier reageerde hij goed op gelukkig. Dag 3 reden we alleen maar rechtuit en het geprobeerd zonder pilletje wat gelukkig ook goed ging. Hem vervolgens nooit meer wat hoeven geven! (zit ik dan met 2 dure dozen pillen…..beter zo als een zieke hond tijdens elke rit) In de hotelkamers hadden de bedden wel te lijden onder de honden, ze moesten immers hun energie even kwijt na een dag zitten in de bus, dus er werd flink gedold op de bedden, zo’n kamer is klein, dus niet echt een andere plek om je uit te leven. De eerste dag in Nederland wel met Lotte bij de dierenarts geweest, want we vermoedden dat ze een blaasontsteking had. Ze heeft een kuurtje gekregen, en het lijkt nu weer goed te gaan.

Na 3 1/2 dag kwamen we dan eindelijk Nederland binnen rijden, waar we meteen begonnen om de mensen in Brabant te voorzien van olie.

Bij Boudewijn
Bij Manon

’s Avonds arriveerden we bij Maria (Ton’s dochter), om daar de eerste nacht te slapen, en natuurlijk hun nieuwe huis te bewonderen. De volgende dag via Utrecht, Zeist, Amersfoort, Leiden, Oegstgeest, Katwijk en Noordwijk, naar mijn ouders in Noordwijkerhout gereden. Op zondag was Amsterdam en Noord-Holland aan de beurt en sliepen we bij Ton zijn zus Els. Maandag reden we via de dijk Enkhuizen-Lelystad naar Harderwijk en Apeldoorn. In Beekbergen konden we 6 2de hands zonnepanelen ophalen die we kregen voor op ons land in Portugal (Dank je wel Egbert!!). Vervolgens even op de koffie bij Ton zijn vader geweest om daarna eindelijk naar ons huisje in Hellendoorn te vertrekken…….ohhhh wat een luxe (warm water en drinkwater uit de kraan, een douche en ligbad!!), en ohhhh wat waren we moe!! We namen 1 dagje rust. Ton heeft nog wel olie in Nieuw Heeten afgeleverd (dank je wel Edwin voor al de prachtige planten en stekken!!)

Natuurlijk hadden we nog lang niet alle olie weggebracht, het noorden van het land met zo’n 15 adressen lag nog voor ons. De route uitgestippeld en besloten om het in 1 dag te proberen. Dus dat deden we gisteren. Vroeg uit de veren en de hele dag als koeriersdienst door het grijze kale noorden van het land gereden om iedereen te voorzien van ons vloeibaar (al dan niet gestold door de kou) goud. Op 2 adressen even een bakje koffie gedronken om onszelf op te warmen. Na 11 uur rijden kwamen we weer terug in ons heerlijke huisje op de Hellendoornse berg. Maar wat een rit was dat…..in de loop van de dag deden de remmen het steeds minder goed, en de rit naar huis was echt billen knijpen….gelukkig veilig aangekomen.

Vandaag heeft Ton gekeken wat er aan de hand was. De remblokken waren weggesleten, de remschijf was ter ziele evenals de remklauw. De remcilinders waren eruit gedrukt; één en al olie! Tja…..wat zijn de mogelijkheden. Het busje is eigenlijk rijp voor de sloop, dus hoeveel ga je er in investeren om er weer mee naar Portugal te kunnen rijden? Zoals ik al eerder schreef; de verlichting is slecht, de verwarming werkt vrijwel niet, hij heeft stuurspeling, de autogordels zijn onderweg kapot gegaan, hij lekt diesel, de startmotor heeft kuren, de achterbanden zijn glad, zodat hij snel slipt bij nat wegdek….. Tja. Hier een busje kopen om mee te nemen naar Portugal is geen optie. Om een auto in Portugal te importeren moet je een hele lange adem hebben, het is daar nog lastiger als in Frankrijk. En de auto moet minstens een half jaar op je naam staan. Omdat wij geen adres meer hebben in Nederland, is dit laatste onmogelijk. We kunnen alleen iets kopen en op een export kenteken zetten. In Portugal kunnen we er dan niets meer mee. Hooguit inrichten als slaapplek op ons land. Om daar nu zo’n 1000 Euro’s aan uit te geven is ook zonde. Dan toch maar beter het busje op laten knappen, kunnen we in elk geval nog een half jaar gebruik van maken voor de apk afloopt. Dus op naar de Kwik-Fit. Ze zullen hem daar proberen zo goedkoop mogelijk te repareren. Uiteraard zonder garantie. Erg fijn dat ze met ons meedenken. Bij een andere zaak een auto gehuurd, want ja, we moeten wel mobiel zijn. Morgen komen immers de kinderen en kleinkinderen, dus het kerstmenu moet nog worden voorbereid en de nodige boodschappen gedaan worden. Ook een bezoekje aan pa in Schalkhaar stond nog op het programma, en we moeten nog wat olie naar Deventer brengen. De geplande relax dag viel door de auto perikelen in het honderd.

Ondanks alles was het heerlijk om weer zoveel bekenden even in de armen te kunnen sluiten. En zijn we dankbaar voor al de extra giften, flessen wijn, appeltaart, een prachtige tas, en alles wat ik nog vergeten ben. En ook nu met de busjes pech komt er hulp van alle kanten. Morgen horen we of het de Kwik Fit is gelukt om de remmen weer remmend te maken, zo niet……dan zien we verder.

Nu tijd om het kerstdiner voor morgen te gaan voorbereiden als de kinderen hier een nachtje komen logeren!! O zo leuk !!!

En natuurlijk wensen we al onze trouwe lezers, en ook de ontrouwe lezers hele fijne kerstdagen en een geweldig 2019 !!

9 gedachten over “Nederland”

 1. Jeetje jongens…dat zoiets ons zou kunnen overkomen is niet zo moeilijk te bedenken,maar Ton…. Hoe gaat het kerstdiner,,,, vegetarisch?? Of half om half?? Zijn jullie nu alle olie kwijt,?? Wij hopen dat jullie heel fijne gezellige dagen zullen hebben met de familie… geniet van elkaar en de kids.

  1. De peertjes staan op, en ja vegetarisch natuurlijk !! Morgen de rest. Ja alle olie is verkocht.
   Jullie ook gezellige dagen gewenst! XXX

 2. Wat een reis, ik word al moe als ik het lees. Ik hoop dat jullie busje nog voor even gered kan worden, dat zou toch op z’n minst moeten na zo’n trip. Ik heb respect voor jullie ondernemingsdrang.
  Hele fijne dagen met ieder die jullie lief is.
  XXX

 3. Ik geniet nog steeds van alle verhalen.
  Wens jullie gezellige kerstdagen in Nederland en alle goeds voor het volgende jaar.
  Liefs Marian

 4. Lieve stoere avontuurlijke mensen.
  Wat een verhaal weer, en wat fijn dat jullie nu met de kinderen kerst kunnen vieren. Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe. En na het genieten ….een hele goede reis terug. Groetjes.

 5. Jullie ook fijne dagen (en weken, maanden, jaren) toegewenst vanuit het zuiden. We zullen Nicolette eens bellen/appen voor de olie, die jullie daar voor ons gestashed hebben. Heb trouwens geen idee meer hoeveel we besteld hadden en wat ik moet overmaken, maar dat regelen we wel via de app. Goede reis terug enneh … hé … (TIP!) kies nou voor een Jap of Zuidkor … die gaan langer mee ?

  1. Zondag of maandag brengen we de olie naar Nicolette. Het busje is al 27 jaar. Dus best oud. En er was geen keuze, deze konden we voor een klein prijsje overnemen van een vriend en speciaal gekocht om al de bestelde olijfolie in te kunnen vervoeren. Onze Nissan was er te klein voor. Nu de olijfolie is rondgebracht denkt t busje dat zijn taak erop zit, maar we moeten ook nog terug!

 6. Happy Christmas Ton and Annemieke , that drive sounds very scary. We are in France till the 3 rd January , will you be here during those dates. Hope we can meet up if you are. Safe journeys. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *